Radosť z varenia a chuť zeleniny

Jednoduchá a rýchla kuchyňa nielen pre vegetariánov, ale pre všetkých, ktorí sa rozhodli urobiť niečo pre seba a svoje telo a hlavne chcú objaviť krásu a rôznorodosť chutí zeleniny.

Thursday 16 April 2015

Slaná torta s čakankou, pórom a zemiakmi

Po dlhšom mlčaní a zbieraní nápadov sa znovu ozývam...tentokrát s vynikajúcou slanou tortou.
Ako sám názov hovorí, jej prísadami sú zemiaky, čakanka a pór dochutené majoránkou a tymiánom.


O čakanke sme už niekoľkokrát hovorili, uvarili sme z nej kašu, rizoto, prílohu k mäsu či vyprážané guľky. Preto sa už nebudem rozpisovať, iba poviem, že tej udusenej čakanky potrebujete asi tak za hrsť.

Najprv si pripravíme cesto na tortu. V miske zmiešame 200 g múky so soľou, troškou olivového oleja, jedného vajca a asi pol deci vody. Vody prilievajte len toľko, koľko cesto počas miesenia popije. To, že je tam aj vajce spôsobí dve veci: budete potrebovať menej vody a cesto bude krásne elastické. Nechajte ho odpočinúť.

Na panvici s poduste jeden malý pór nakrájaný na kolieska a dva očistené zemiaky, takisto nakrájané na kúsky. Dosoľte a dochuťte majoránkou a tymiánom. Na záver pridajte samostatne podusenú čakanku (tú dusíme s cesnakom a chili). Premiešajte a pridajte nastrúhanú parenicu (aj celú, pretože funguje ako lepidlo, ktoré vám tortu pri krájaní bude držať pokope).

Na pomúčenej doske si vyvaľkajte cesto (ja udávam vždy prísady na formu s priemerom 28 cm), dajte do formy a naplňte plnkou. Dajte piecť do predhriatej rúry na pol hodinu.

Vyberte a nechajte trošku vychladnúť, aby sa vám torta lepšie krájala.

No comments:

Post a Comment