Ako sám názov hovorí, jej prísadami sú zemiaky, čakanka a pór dochutené majoránkou a tymiánom.
O čakanke sme už niekoľkokrát hovorili, uvarili sme z nej kašu, rizoto, prílohu k mäsu či vyprážané guľky. Preto sa už nebudem rozpisovať, iba poviem, že tej udusenej čakanky potrebujete asi tak za hrsť.
Najprv si pripravíme cesto na tortu. V miske zmiešame 200 g múky so soľou, troškou olivového oleja, jedného vajca a asi pol deci vody. Vody prilievajte len toľko, koľko cesto počas miesenia popije. To, že je tam aj vajce spôsobí dve veci: budete potrebovať menej vody a cesto bude krásne elastické. Nechajte ho odpočinúť.
Na panvici s poduste jeden malý pór nakrájaný na kolieska a dva očistené zemiaky, takisto nakrájané na kúsky. Dosoľte a dochuťte majoránkou a tymiánom. Na záver pridajte samostatne podusenú čakanku (tú dusíme s cesnakom a chili). Premiešajte a pridajte nastrúhanú parenicu (aj celú, pretože funguje ako lepidlo, ktoré vám tortu pri krájaní bude držať pokope).
Na pomúčenej doske si vyvaľkajte cesto (ja udávam vždy prísady na formu s priemerom 28 cm), dajte do formy a naplňte plnkou. Dajte piecť do predhriatej rúry na pol hodinu.
Vyberte a nechajte trošku vychladnúť, aby sa vám torta lepšie krájala.
No comments:
Post a Comment