Radosť z varenia a chuť zeleniny

Jednoduchá a rýchla kuchyňa nielen pre vegetariánov, ale pre všetkých, ktorí sa rozhodli urobiť niečo pre seba a svoje telo a hlavne chcú objaviť krásu a rôznorodosť chutí zeleniny.

Tuesday 15 September 2015

Portulakový šalát

Po záhrade nám vlastne celé obdobie leta a aj jesene rastie portulaka. Veľmi ju nepoužívame ale niekedy nás napadne si ju natrhať, opláchnuť a použiť.

Ako napríklad tu v šaláte so strukovinami a grilovanou zeleninou.


Najprv však niekoľko slov o portulake.

Portulaka zeleninová (Portulaca oleracea L.) sa vyskytuje síce v mnohých záhradách, ale v európskej kuchyni je na ústupe. Mnohí milovníci jej však zostávajú verní. Používajú ju viac ako zeleninu na prípravu šalátov než na korenie. Jesť sa dajú aj šťavnaté stonky, ktoré možno upraviť podobným spôsobom ako špargľu.

Táto rastlina je bohatá na minerálne soli, zvlášť na draselné, vápenaté, fosforečné a železité, karotén a vitamíny skupiny B. Listy a výhonky portulaky obsahujú veľké množstvo osviežujúcej šťavy, ktorá má mierne čistiace vlastnosti. Napomáha tráveniu. Čerstvá portulaka alebo jej šťava pomáha pri zápaloch sliznice žalúdka, pri chorobách pečene, kašli, oslabení organizmu, nízkom krvnom tlaku, nespavosti a má močopudné účinky. Vysoká biologická hodnota portulaky sa prihovára za jej popularizáciu a to tým skôr, že jej pestovanie nie je ťažké.
Málokto vie, že táto jednoročná bylina má liečivé účinky a môžete ju využiť aj v kuchyni ako listovú zeleninu. Dajú sa kúpiť semienka, ktoré možno vysievať na hriadky od konca mája až do augusta. Pestovanie nie je náročné, stačí, keď portulake doprajete dostatok slnka a tepla a približne o šesť týždňov si môžete pochutnať napríklad na šaláte z mladých listov, ktoré majú vysoký obsah minerálov a vody.Vhodná aj do smoothies. Môžu sa pridať aj do polievok či k mäsu, dajú sa pripraviť ako špenát. Rastlinu netreba vôbec prihnojovať a môžete ju tiež pestovať v nádobe na okne aj počas zimných mesiacov.
Portulaka je vhodná do všetkých polievok, zeleninových jedál, špenátu, omáčok, k ryži a cestovinám. Čerstvá, nadrobno pokrájaná sa servíruje k tvarohu, šalátom, rajčiakom a uhorkám.

Príprava šalátu je naozaj nadmieru jednoduchá. V miske zmiešate grilovanú zeleninu (akúkoľvek máte po ruke), pohár zaváraných strukovín (ja som použila fazuľu, ale vy môžete aj cícer), pridajte nakrájané paradajky a následne umytú portulaku zbavenú väčších resp.hrubších stoniek. 

Dochuťte soľou, korením, čili, bylinkami. Ja som sa inšpirovala arabskou kuchyňou a pridala som nasucho opražený koriander a rímsku rascu, ktoré som následne rozdrvila v mažiari. Pokvapkajte pár kvapkami citrónu a olivového oleja. Hotovo, môžete podávať.

No comments:

Post a Comment