Radosť z varenia a chuť zeleniny

Jednoduchá a rýchla kuchyňa nielen pre vegetariánov, ale pre všetkých, ktorí sa rozhodli urobiť niečo pre seba a svoje telo a hlavne chcú objaviť krásu a rôznorodosť chutí zeleniny.

Wednesday 13 January 2016

Plnené kelové závitky

Existuje nespočetné množstvo variácií tohto výborného pre mňa zimného receptu. Kel v týchto zemepisných šírkach tvorí súčasť práve náško zimného jedálnička a obohacuje ho o svoju chrumkavosť či už v podobe čerstvého šalátu s ovocím a semiačkami alebo ako dusená príloha, či plnka do slanej torty.


V princípe je tu postup veľmi jednoduchý. Listy kelu oblanšírujete vo vriacej osolenej vode a necháte vychladnúť na čistej utierke. Následne ich naplníte plnkou, ktorú ste si vopred pripravili, zaviňte a poukladajte buď do zapekacej misy alebo do panvice s paradajkovou omáčkou - záleží od toho, či ste sa rozhodli zapekať alebo dusiť.

A teraz k plnke/plnkám: lebo aj tu platí, že fantázii sa medze nekladú. Môžete obmieňať jednotlivé prísady podľa toho, čo sa vám páči, čo máte v chladničke.

Tu je niekoľko návrhov na plnky:
1. mleté mäso, vajce, parmezán, muškátový oriešok, soľ, korenie /ak chcete bešamelovú omáčku na zmäkčenie)
2. mäso môžete nahradiť sójou alebo doň pridať aj klobásovú plnku, ktorá zvyčajne býva veľmi dobre ochutená
3. uvarené zemiaky roztlačte vidličkou a zmiešajte s vajkom, soľou, korením, parmezánom a petržlenom
4. uvarená ryža, syr, uvarené vajko (klobásové mäso)
5. starší chlieb, varené vajce, syr, soľ a korenie (potrebné zvlhčiť chlieb trochou mlieka)

Ako môžete vidieť, fantázii sa medze naozaj nekladú. Následne môžete závitky zapiecť v rúre poliate maslom, či olejom a posypané syrom alebo ich spariť nad parou alebo uvariť v dobrej paradajkovej omáčke.

A môžete kombinovať čo vám hrdlo a srdce ráči.

No comments:

Post a Comment