Radosť z varenia a chuť zeleniny

Jednoduchá a rýchla kuchyňa nielen pre vegetariánov, ale pre všetkých, ktorí sa rozhodli urobiť niečo pre seba a svoje telo a hlavne chcú objaviť krásu a rôznorodosť chutí zeleniny.

Sunday, 8 February 2015

Artičokový veniec s ryžou a syrom taleggio

Mňam, jednoznačne mňam. Môj drahý tento víkend oslavoval narodeniny, tak som mu pripravila prekvapenie s oslavou. No a keďže variť s malým dieťaťom nieje práve jednoduché, tak som si povedala, že všetku robotu za mňa urobí buď kuchynský robot, alebo rúra na pečenie. A tak aj bolo.

Ako menu sme mali rôzne predjedlá, olivy, nakladané hríby, hľuzovkový olej a následne ryžovo-artičokový veniec a tekvicový chlieb s hubami. A ako zákusok?? Čokoládová torta s horúcim srdcom....na budúce ju spravím a budem podávať so zmrzlinou, alebo šľahanou smotanou. Ale o tom neskôr.

Začneme ryžovo-artičokovým vencom.


Viem, vábne nevyzerá. Ono to je ťažké, naservírovať vábne niečo, čo má šedohnedú farbu....ale o farbe to nieje...skôr o chuti :)

Na jeden veniec, pečený v klasickej bábovkovej forme s priemerom 30 centimetrov, potrebujete 400 g ryže na rizoto, 6 artičokov a skoro 400 g syru taleggio. Aha a bešmelovú omáčku.

Syr taleggio je mäkký zrený kravský syr krémovej aromatickej konzistencie zo severného Talianska, z okolia Bergama. Viac o ňom sa môžete dozvedieť na stránkach konzorcia, ktoré spravuje aj jeho ochrannú známku alebo na stránke vševedúcej Wikipedie. Nahradiť by sa mohol, aj keď samozrejme to nie to isté, zmesou gorgonzoly a parmezánu.

Čo sa týka artičokov, potrebujete ich očistiť. Jednoduchšie ako vysvetľovať ako to treba urobiť, je pozrieť si názorné video na Youtube. Ja som našla toto.

Takže pokiaľ ste si pripravili artičoky, môžeme začať. Recept je úplne jednoduchý. Vlastne potrebujete urobiť rizoto. Na masle alebo oleji si poduste cibuľu, pridajte artičoky nakrájané na mesiace a poduste domäkka. Následne pridajte ryžu a pripravte ako klasické rizoto, pridávaním vody (vývaru) a občasným miešaním. Po uvarení, pridajte bešamelovú omáčku uvarenú z 300 ml mlieka, 50 g masla a 50 g múky. Ochuťte ju soľou, korením a muškátovým orieškom. Pridajte do bešamelky nakrájaný syr a rozmiešajte, aby sa dobre rozpustil. Následne všetko premiešajte s rizotom a dajte do formy, ktorú ste vopred vymastili a vysypali strúhankou.

Pečte asi pol hodinu pri 180 stupňoch. Podávajte teplé, letné, alebo studené. Je to ideálne jedlo na piknik či bufetový stôl.

Jedno by bolo....


No comments:

Post a Comment