Radosť z varenia a chuť zeleniny

Jednoduchá a rýchla kuchyňa nielen pre vegetariánov, ale pre všetkých, ktorí sa rozhodli urobiť niečo pre seba a svoje telo a hlavne chcú objaviť krásu a rôznorodosť chutí zeleniny.

Monday 11 April 2016

Veľkonočná torta

Keď sa povie torta, tak každého hneď napadne viacvrstvová torta plnená krémom. Ibaže: ako ste si už možno všimli, moje torty sú tak trochu iné - slané. A nieje tomu inak ani v tomto prípade. Jedná sa o veľkonočný koláč pripravovaný v talianskom regióne Ligúria na severe. Keďže Veľká Noc bola nedávno, tak som sa inšpirovala a včera ho urobila na večeru.

Vyskúšajte aj vy a uvidíte, že sa vám zapáči a budete ho robiť nielen na Veľkú Noc.


Ako formu som použila klasickú tortovú s priemerom 26 cm a vyložila som ju papierom na pečenie.

Na plnku potrebujete cca 200-300 g rikoty, strúhaný parmezán alebo Hiadlovec, zmes čakanky a mangoldu pripravený klasickým spôsobom (najprv sparte vo vode zeleninu a potom ju poduste na panvici s cesnakom a čili). Zeleninu posekajte na drobno, pridajte syry a dochuťte soľou, korením a muškátovým orieškom.

Na obal potrebujete cca 400 g múky, soľ, deci mlieka, deci oleja a toľko vody, koľko cesto popije. Zmieste dohromady a nechajte odpočinúť aspoň hodinu. Následne rozdeľte na tri časti. Dve zmieste znovu dohromady a rozvaľkajte tak, aby ste mohli vyložiť dno a boky formy. Naplňte zmesou a opakom polievkovej lyžice spravte v ceste vaničky, do ktorých rozbijete celá vajcia - 3, 4, .. koľko chcete. Následne rozvaľkajte aj tretiu časť (snažte sa do tvaru kruhu, či podľa formy vami zvolenej) a prikryte ňou tortu. Uzatvorte po okrajoch a popichajte vidličkou.

Dajte piecť do vyhriatej rúry pri 170 stupňoch asi 45 minút. Riaďte sa vašou rúrou.

A toto je výsledok.



No comments:

Post a Comment