Radosť z varenia a chuť zeleniny

Jednoduchá a rýchla kuchyňa nielen pre vegetariánov, ale pre všetkých, ktorí sa rozhodli urobiť niečo pre seba a svoje telo a hlavne chcú objaviť krásu a rôznorodosť chutí zeleniny.

Monday 13 June 2016

Čerešňový tarte tatin

Prišla sezóna čerešní a spolu s nimi som bola schopná sa zaktivizovať aj ja. Teda niežeby som nevarila, ale obmieňam stále niektorý z tých 280 receptov, ktoré tvoria túto stránku a úprimne povedané nestíham. Ale budem sa snažiť polepšiť, sľubujem.

Ale vráťme sa naspäť k tým krásnym červeným okrúhlym plodom, ktoré majú naozaj najlepšiu chuť, keď sa jedia čerstvo obraté zo stromu... no mňamka.

Tie naše však trošku trpia počasím, lebo je teplo a podvečer sú búrky a tak hrozilo, že popukajú a nič z nich nebude. Tak sme v sobotu podvečer, krátko predtým ako znovu prišla búrka, zišli dolu do záhrady a oberali už popukané čerešne, z ktorých vytekala krvavo červená šťava.... no oberali, dva do úst a jeden do misky...všetci traja vrátane našej dcéry, ktorá mala nakoniec čerešne aj na tričku. Ibaže ako v prípade všetkého, aj pri čerstvom ovocí platí, že menej je niekedy viac a ak sme nechceli mať bolesti brucha, tak sme pozmenili taktiku na dva do misky a jeden do úst.

Najlepším dezertom sú čerešne čerstvo obraté a umyté a jedené priamo z misky. Ak ich však potrebuje spotrebovať, tak urobte kompót, bublaninu, či tento tarte tatin.


Tarte tatin je vlastne originálne obrátený jablkový koláč z regiónu stredného Francúzska, ktorý vymysleli sestry Stephanie a Caroline Tatin. Vznikol tak povediac omylom, lebo si neskoro uvedomili, že do cesta nedali cukor. A tak dali do formy skaramelizovať cukor, nato dali podusené jablka s masielkom a škoricou a na to cesto ... koláč sa klientom tak zapáčil, že sa stal pevnou súčasťou nielen reštaurácií ale kvôli svojej nenáročnosti hlavne domácností.

Ale poďme nazad k receptu. Ako prvé si pripravte cesto, tzv. pasta briseé - 200 g múky, 100 studeného masla, štipku soli a studenú vodu pridávanú po lyžičkách. Najprv si v mixéry alebo v miske spracujte maslo a múku do formy mokrého piesku a potom pridávajte po kvapkách vodu, kým nevytvoríte cesto, ktoré sa tak akurát dá zlepiť dokopy. Vyformujte guľku a  dajte ju do chladničky oddychovať.

Medzičasom si odkôstkujte čerešne a naukladajte ich do formy, prikryte vyvaľkaným cestom a dajte piecť asi na 30 minút do rúry. Následne nechajte trošku vychladnúť a obráťte na tanier.

Tento koláč si priam pýta kopček jogurtu, šľahačku, creme fraiche.

Urobiť ho môžete s hocijakým ovocím a a je celkom vhodné ovocie si predým podusiť, aby sa odparila nadbytočná voda. Poduste na kúske masla s cukrom a ak chcete s arómami ako škorica, mäta, či iné.

No comments:

Post a Comment