Radosť z varenia a chuť zeleniny

Jednoduchá a rýchla kuchyňa nielen pre vegetariánov, ale pre všetkých, ktorí sa rozhodli urobiť niečo pre seba a svoje telo a hlavne chcú objaviť krásu a rôznorodosť chutí zeleniny.

Sunday 29 January 2017

Polentové lasagne s brokolicou

Zimný recept...veď koniec koncov je zima, nie? Zostala mi polenta, resp. tu ju môžete kúpiť už uvarenú a zabalenú vo vákuovom obale. Dobré riešenie ak nechcete 40 a viac minút miešať nad ohňom polentu a nezohnali ste instantnú. A zostala mi aj dusená brokolica. A tak som vytvorila toto.


Polentu si môžete pripraviť napríklad podľa tohto receptu a ak vám z nej niečo zostane, vylejte ju na plech, zarovnajte a nechajte vychladnúť a stvrdnúť. Takúto polentu nakrájanú na pásiky či kocky môžete napríklad aj vyprážať či práve z nej robiť lasagne.

No a brokolicu môžete pripraviť podľa tohto jednoduchého návodu. Takto urobená sa hodí ako príloha k rôznym jedlám, áno aj mäsového charakteru, alebo ako ľahký hlavný chod sprevádzajúcu omeletu či syry.

Do zvyškovej brokolice teda môžete primiešať buď smotanu alebo paradajkovú drť, následne mierne povarte a dochuťte soľou, orením, muškátovým orieškom.

A môžete pracovať. Do formy si vložte najprv plátky polenty, potom brokolicu, následne syr podľa chute (nivu, mozzarellu, eidam, parmezán, čo chcete, alebo ako to robím ja - čoho sa potrebujem v chladničke zbaviť) a pokračujte až dominutia surovín. Na záver posypte syrom a dajte zapiecť do rúry na cca 15 minút.

Môžete podávať mierne teplé alebo dokonca ako studenú večeru. Ako pri každom nákype aj tu platí, že je lepsšie si ho pripraviť vopred a nechať pred krájaním odstáť, aby sa usadil.

Dobrú chuť.

No comments:

Post a Comment