Radosť z varenia a chuť zeleniny

Jednoduchá a rýchla kuchyňa nielen pre vegetariánov, ale pre všetkých, ktorí sa rozhodli urobiť niečo pre seba a svoje telo a hlavne chcú objaviť krásu a rôznorodosť chutí zeleniny.

Friday 10 March 2017

Žihľavové gnocchi s artičokovou omáčkou

Pršalo. No viete si predstaviť moje nadšenie...celý týždeň je krásne slnečno a na víkend, keď sa človek teší, že v kruhu rodiny sa nieka vyberie, či bude môcť stráviť čas von, tak sa obloha zatiahne, začne duť severák a prší. Ideálny čas na príravu domarobených cestovín.
Tentoraz gnocchi... ale nie také obyčajné, ale žihľavové. A keďže máme artičokovú sezónu, tak s dusenými artičokmi a syrom taleggio.


Do gnocchov si potrebujete nazbierať žihľavu, spariť vovode, scediť, vyžmýkať a nakrájať nadrobno. Následne si ju primiešate do cesta ako v klasickom recepte, len múky musíte pridať podľa toho, koľko vám žihľava popije. Preto je lepšie ju vyžmýkať naozaj dobre. Vypracujte cesto, ktoré sa nesmie lepiť a nechajte odpočívať.

A môžete sa venovať príprave omáčky. Pripravte si artičoky podľa návodu na Youtube - potrebujete ich zbaviť vonkajších tvrdých listov, vydlabať chlpy vnútry (ak ich majú) a zriezať vrch všetkých listov.

Následne si ich nakrájajte na mesiačiky, poduste na masle s cesnakom, podlievajte, aby neprihoreli. Pridajte trošku soli, nepitelky a pokiaľ sú udusené primiešajte syr taleggio. Miešajte kým sa syr nerozpustí. Syr taleggio je mäkký zrený kravský syr krémovej aromatickej konzistencie zo severného Talianska, z okolia Bergama. Viac o ňom sa môžete dozvedieť na stránkach konzorcia, ktoré spravuje aj jeho ochrannú známku alebo na stránke vševedúcej Wikipedie. Nahradiť by sa mohol, aj keď samozrejme to nie to isté, zmesou gorgonzoly a parmezánu.

Na pomúčenej doske si vypracujte dlhé hrubé šúľance, s hrúbkou palca, a odkrajujte z nich asi centimetrové kúsky. To budú vaše žihľavové gnocchi. Dajte variť do osolenej vriacej vody, keď vyplávajú premiestnite ich do panvice s omáčkou, premiešajte a podávajte.

Dobrú chuť.

No comments:

Post a Comment