Radosť z varenia a chuť zeleniny

Jednoduchá a rýchla kuchyňa nielen pre vegetariánov, ale pre všetkých, ktorí sa rozhodli urobiť niečo pre seba a svoje telo a hlavne chcú objaviť krásu a rôznorodosť chutí zeleniny.

Friday 14 December 2012

Tekvicová slaná torta

Ja som vysadená na slané torty. Môžete ich urobiť s akoukoľvek plnkou a akýmkoľvek cestom, počnúc lístkovým a končiac doma robeným. Vážne sa na nich môžete vyhrať a vždy Vám a Vašim hosťom budú chutiť. U mňa tvoria podstatnú súčasť jedálnička.
Keďže tu máme sezónu tekvíc, a keďže tekvicu sú dobre uskladniteľné ak boli obraté zrelé, tak sa z nich budeme tešiť celú zimu. No a samozrejme aj z tekvice sa dá urobiť slaná torta.

Cesto si robím sama a potrebujem cca 200 g múky - na  formu o priemere 25 cm. Múku miešam v rôznorakom pomere, používam celozrnnú, hladkú, kukuričnú, ražnú - ale nikdy nie viac ako 3 typy a hladkej  vždy viac, pretože dobre viaže ostatné múky. Do zmesi múk pridáme štipku soli, trochu oleja, premiešame a za stáleho miešania prilievame vodu, až kým nevytvoríme nelepkavé cesto. Vyberieme z misky a na doske premiesime. Necháme odpočinúť.

Na panvici opražíme cibuľku, pridáme tekvicu a dusíme, kým nezmäkne. Necháme vychladnúť a primiešame strúhaný syr, vajce a majorán. A soľ samozrejme. Ak je zmes pririedka, pridávam strúhanku :) Ak ju nasucho opražíte na panvici, tak bude chutiť ako vlašské oriešky.
Cesto vyvaľkáte na veľkosť formy, vložíte dnu ( dokonca nemusíte ani vymasťovať, vďaka oleju v ceste sa vám to neprilepí), naplníte plnkou, zvyšné okraje prehnete dovnútra a dáte piecť do predhriatej rúry na asi 30 minút pri 180-200 stupňoch. Hotovo.  

Viem, že celý recept znie zložito, ale ubezpečujem Vás, že je to len 20 minút práce. Zvyšok času je odpočívanie cesta a samotné pečenie a pritom už predsa nemusíte asistovať, ale sa môžete venovať sebe, rodine, priateľovi...záleží len na Vás.

A potom vytiahnete z rúry tento výsledok.






































No comments:

Post a Comment