Radosť z varenia a chuť zeleniny

Jednoduchá a rýchla kuchyňa nielen pre vegetariánov, ale pre všetkých, ktorí sa rozhodli urobiť niečo pre seba a svoje telo a hlavne chcú objaviť krásu a rôznorodosť chutí zeleniny.

Monday 10 December 2012

Z jedného hrnca: cestoviny s brokolicou

Dnes, teda skôr už včera sme sa zobudili do rána, keď bola jednak zima (áno aj v Ríme môže byť zima) a jednak sme nemali vodu, pretože odišli obidve pumpy v studni. A tak sme zostali bez životodarnej tekutiny. A ako si asi viete dobre predstavit, Taliani bez vody...ako sa uvaria cestoviny, prílohy, mäsá??
Včera to išlo, dnes je to už horšie, lebo dochádza aj čistý riad a tak si jeden dvakrát rozmyslí, koľkochodový obed sa rozhodne uvariť. Takže krízovú situáciu riešime nasledovne.
Keďže moja záhrada nám dala vo veľkom množstve brokolicu, tak riešenie hádanky bolo jednoduché.
Na obed boli cestoviny s brokolicovou omáčkou z jedného hrnca.
Potrebujeme:
malé cestoviny, na osobu cca.80 gramov
brokolicu - koľko chcete
cesnak, chili, olej, soľ a nastrúhaný syr
jeden hrniec a jednu panvicu

Do hrnca dáme variť vodu, keď zovrie osolíme. Brokolicu umyjeje a nakrájame na ružičky, odvážime cestoviny. Do osolenej vody vhodíme najprv brokolicu, necháme zvrieť a potom vhodíme cestoviny, premiešame, aby sa nezlepili a necháme na miernom plameni variť. Medzičasom nakrájame nadrobno cesnak a chilli, ktoré vhodíme do panvice s olivovým olejom a necháme trochu chytit farbu. Odstavíme, aby cesnak neprihorel a nezhorkol. Keď sú cestoviny uvarené, zlejeme (ja vodu zachytávam na rôzne ďalšie účely - napríklad dnes na večeru z nej bude žihľavové rizoto) a dáme do panvice s cesnakom. Prehrejeme a posypané syrom môžeme podávať.

Na tento recept existuje niekoľko variánt. Vlastne platí koľko ľudí, toľko chutí. Napr. do panvice k cesnkau môžete pridat paradajkovú drť, tak sa vám vytvorí jemná omáčka, len jej nedajte veľa, aby vám neprekryla chuť brokolice. Rovanko môžete použiť karfiol, brokolicu alebo tú vežičkovú svetlo zelenú brokolicu. V prípade karfiolu je výborná omáčka rozrobená s trochou mlieka. Alebo namiesto paradajkovej drte použite buď čerstvé paradajky, alebo nakladané . V tom prípade ich pridajte do panvice skor, aby vytvorili omáčku. A na posypanie môžete použiť aj parmezán chudobných - nasucho opečenú strúhanku.

No comments:

Post a Comment