Radosť z varenia a chuť zeleniny

Jednoduchá a rýchla kuchyňa nielen pre vegetariánov, ale pre všetkých, ktorí sa rozhodli urobiť niečo pre seba a svoje telo a hlavne chcú objaviť krásu a rôznorodosť chutí zeleniny.

Sunday 1 June 2014

Talianska klasika 1

Nie každý pozná klasické recepty talianskej kuchyne - tej regionálnej z Lazia, a preto som sa rozhodla predstaviť vám tu niekoľko jej receptov, v rámci ktorých, priznám sa, sa používajú aj mäsové výrobky a tak ich v použijem aj ja. Nepoviem to nahlas, ale ak ich vynecháte a pripravíte čisto vegetariánsku variantu síce pripravíte dobré jedlo, ale tá trocha slaninky vám tam bude chýbať.

Dnes sa jedná o dve omáčky na cestoviny: amatriciana a gricia, ktoré sú skoro rovnaké a môžete ich pripraviť naraz.  




Špagety all´Amatriciana sú klasickým receptom talianskej kuchyne. Recept pochádza z mestečka Amatrice (odtiaľ názov), ktoré sa nachádza na hranici regiónov Abruzzo a Lazio. Jeho jednoduchšia verzia (s bielou omáčkou - len slaninka, syr pecorino a špagety) bola dlho jedlom pastierov, a nám sa dodnes zachovala pod názvom "gricia" - čo je druhá omáčka.

Pre štyri osoby potrebujete 400 g špagiet, 100 g prerastanej slaninky, 350 g paradajkovej drte, syr pecorino, olej, soľ, trošku vína a chili (dobrovoľné).

Pri oboch receptoch sa postupuje rovnako: nakrájajte slaninku na kocky a dajte ju spolu s troškou oleja smažiť do panvice. Pridajte chili. Akonáhle tuk zo slaninky zosklovatie, prilejte biele víno a nechajte odpariť. Pridajte paradajkovú drť a varte. Podľa teórie manželovej starej mamy (Rimanky ad hoc) je omáčka uvarená vtedy, keď sa na povrchu vytvorí vrstva oleja/masti. Nemiešajte. Dosoľte. Medzičasom ste si uvarili špagety. Zlejte ich a pridajte do panvice k omáčke. Podávajte posypané strúhaným pecorinom.

Omáčka "gricia" je ešte jednoduchšia - jednoducho ste skončili už po bode, keď vám zosklovatela slaninka - nepridávate žiadne paradajky, len uvarené cestoviny a podávate posypané syrom a mletým čiernym korením.

No comments:

Post a Comment