Radosť z varenia a chuť zeleniny

Jednoduchá a rýchla kuchyňa nielen pre vegetariánov, ale pre všetkých, ktorí sa rozhodli urobiť niečo pre seba a svoje telo a hlavne chcú objaviť krásu a rôznorodosť chutí zeleniny.

Friday 24 October 2014

Čo mám rada na Taliansku - slávnosti

Keď sa ma ľudia pýtajú, čo mám rada na živote tu, už konečne viem odpovedať - hrdosť Talianov na ich kultúru - hlavne tú kulinársku, ktorej najlepším vyjadrením sú rôzne dedinské/mestské slávnosti, počas ktorých v stánkoch podávajú najrôznejšie miestne špeciality, predávajú produkty vyrobené na km.0 a hlavne - nechajú vás zo všetkého ochutnať!!!! Začíname si tvoriť malý súkromný zoznam slávností - lenže, asi až taký malý nebude, keď sa tu každý víkend niekde niečo koná....





Tak napríklad hríbová slávnosť v septembri. Konala sa v malom mestečku pri jazere Bracciano, len pár kilometrov od domu - tak prečo tam neísť??


 Menu bolo fantastické:
BRUSCHETTA SEMPLICE (Olio e Sale)
BRUSCHETTA AGLIO (Aglio, Olio, Sale)
BRUSCHETTA CREMA DI FUNGHI PORCINI
FETTUCCINE FUNGHI PORCINI
LASAGNA AI FUNGHI PORCINI
FETTUCCINE RAGU' E FUNGHI PORCINI
FETTUCCINE RAGU'
ZUPPA DI FUNGHI PORCINI E FAGIOLI
SPEZZATINO AI FUNGHI PORCINI
ARISTA AI FUNGHI PORCINI
HAMBURGER CON CREMA AI FUNGHI PORCINI
FUNGHI FRITTI
BRACIOLA alla BRACE
SALSICCIA alla BRACE
VENTRESCA alla BRACE
PATATINE 
INSALATA VERDE
PANE AI FUNGHI PORCINI
DOLCE

No nedali by ste si??? My teda áno - a dokonca vo dvojici len po porcii cestovín - skvelé, a polievky z hríbov a fazúľ a k tomu fantastické fritované hríby. 


No proste jedna poézia. Tak sme sa objedli, že sme neabsolvovali ani ochutnávku syrov a nátierok... Tak sme si povedali, že na budúci rok pôjdeme o štvrtej, poochutnávame a "ak" ešte budeme hladní - tak si dáme aj niečo iného.

Minulý víkend sme sa zúčastnili gaštanovej slávnosti v Manziane uprostred lesa gaštanov. Menu výborné, počasie takisto a tak vám tu ponúkam malú ochutnávku. Chcela som odfotiť aj jedlo, ale zmizlo príliš rýchlo - všetko na báze gaštanov a ich derivátov, hlavne múky. No nedali by ste si aj vy cestoviny z gaštanovej múky s diviakom, či hustú polievku s gaštanmi, fazuľami, hrúbami a krúpami - takú jemne pikantnú. Rovnako bol na programe diviačí perkelt, či hrianky s rôznymi nátierkami. Mám ešte zálusk na palacinky z gaštanovej múky s rikotou a arrosticini - ale to už tiež len na budúci rok. 

 Sicílske sladkosti....




 Toľko chlebov - rôznych farieb, chutí, použitia.....
 Už som to niekde spomínala, že talianska kuchyňa nikdy nezanevrela na strukoviny???


 Nátierky a hrianky - úžasná kombinácia - nielen na domáci stôl....


 Arrosticini - špízi z ovčieho mäska - jedna báseň...


 A takto točili gaštany - veď sme na gaštanovej slávnosti, nie??

Na budúci víkend sa chystajú hneď dve a obe veľmi blízko - a ja si neviem vybrať. Počasie bude skvelé, tak beriem fotoaparát a idem - len kam? Poraďte.

V Sacrofane sa koná Sagra delle pappardelle al cinghiale - slávnosť cestovín s diviačou omáčkou.
A v Mazzano Romano zase Sapori d´autunno - jesenná slávnosť venovaná deťom a nielen im. Pri hrách sa všetci naučia ako a čo recyklovať a hlavne prečo a potom sa posilnia polentou s hubami a grasso e cacio - čo mám podozrenie, že bude prerastaná slaninkou a kopou syru, grilovanými klobáskami, hriankami a pečenými gaštanmi - veď je ich sezóna, nie?

A keď si pomyslím na slávnosť nutelly - teda pravej minimálne 55 percentnej nátierky z lieskových orieškov, ktorú som prepásla. Alebo letné slávnosti v regióne Abruzzo, kde robia fenomenálnu fritovanú pizzu ......

Jedlo to nie je len rýchle nasýtenie sa, jedlo je kultúrny zážitok, ktorý je najlepšie vychutnať si s osobami, ktoré sú nám blízke.

























1 comment:

  1. Kati, tak to sa mi až slinky zbiehajú! :) Asi len naslepo vybrať... Tá slávnosť cestovín s diviačou omáčkou može byť zaujímavá. Na detské slávnosti sa ešte dostaneš aj neskôr :). A hlavne všetko foť! Vyzerá to mňamkózne... :)

    ReplyDelete