Radosť z varenia a chuť zeleniny

Jednoduchá a rýchla kuchyňa nielen pre vegetariánov, ale pre všetkých, ktorí sa rozhodli urobiť niečo pre seba a svoje telo a hlavne chcú objaviť krásu a rôznorodosť chutí zeleniny.

Monday 5 January 2015

Lasagne s karfiolom

Nikdy ste nepočuli o "lazaniach" s karfiolom?? Nuž aj ja som sa o nich dopočula až tu v Taliansku, ale to je iný príbeh. Bola som mesiac doma - však niet nič lepšieho než sú slovenské zasnežení Vianoce. Sneh síce nebol, ale aj tak... bolo výborne. Nič svetoborného som nejedla, ale v jeden z posledných mäsožravých dní som nám urobila tieto cestoviny s vopred uduseným karfiolom.
Chutili ...


Na recept potrebujete lasagne, ktoré pripravíte - predvaríte podľa návodu na obale. Naopak na plnku potrebujete udusený karfiol, alebo brokolicu alebo oboje.
A musíte si pripraviť bešamelovú omáčku.
Návod na jej prípravu je rovnako jednoduchý. Platí pomer 1:1:10, čiže 50 g masla, ktoré roztopíte v hrnci, pridáte postupne miešajúc 50 g múky a následne pridáte 500 ml vlažného mlieka, ktoré prilievate postupne a neustále miešate, aby bešamelka zhustla, ale nezhrčkavela. Dosoľte, dokoreňte a pridajte muškátový oriešok.

Následne do bešamelky pridajte karfiol, parmezán/Hiadlovec a skontrolujte soľ. A už vám neostáva nič iné iba vrstviť. Do formy dajte olej, vsrtvu cestovín, plnku a opakujte až do vyčerpania prísad. Navrch dajte strúhaný syr a mozzarellu. Dajte asi na pol hodinu zapiecť do rúry.

Vhodné pripraviť deň vopred a nechať odležať. Potom sa dajú lepšie krájať.

Príjemným osviežením receptu je aj jeho varianta s pestom, kde namiesto brokolice či karfiolu, pridáte do bešamelky pesto - množstvo podľa chuti. Následne je postup stále rovnaký - ale výsledok nie :)


No comments:

Post a Comment