Radosť z varenia a chuť zeleniny

Jednoduchá a rýchla kuchyňa nielen pre vegetariánov, ale pre všetkých, ktorí sa rozhodli urobiť niečo pre seba a svoje telo a hlavne chcú objaviť krásu a rôznorodosť chutí zeleniny.

Monday 11 May 2015

Citrónová torta

Alebo v taliančine nazývaná torta Margherita je výborný, ľahký, jednoduchý a rýchly (ak si odmyslíme pečenie v rúre - ale v jednej variante vám dám recept, ktorý je nutné piecť len 20-25 minút) koláč, vhodný na raňajky, či olovrant. Ja pečenie milujen asi rovnako ako varenie a pre mňa nieje nič krajšie ako rýchlo upiecť koláč, ktorý sa potom dostane na stôl celej rodine napréklad na raňajky. Preto mám rada hrnňekové koláče ..... tam netreba ano vážiť. Stačia hrnčeky. :P


Recepty sú dva: rozdiel medzi nimi je nielen v prísadách, ale aj v čase pečenia. jeden sa pečie 70 a druhý 25 minút. Takže si môžete vybrať, ktorý chcete uprednostniť. Alebo vyskúšajte obidva a uvidíte, ktorý sa vám bude viac páčiť. Prvý recept je na 24-26 cm formu, druhý na 22.

Ešte jedna vec: v oboch prípadoch odporúčam vymiešať si samostatne bielky a žĺtky z vajec. A namiesto roztopeného masla dávam olej - je to jednoduchšie a rýchlejšie.

varianta č. 1. 150 g múky, 150 g zemiakového škrobu, 1 prášok do pečiva, 180 g cukru, 90 g roztopeného masla, 130 ml mlieka, 5 vajec, štipka soli, kôra z jedného citróna

Vyšľahajte si bielky. Následne elektrickým mixérom vyšľahajte do penista žĺtky s cukrom, pridajte maslo, mlieko, štipku soli, citrón a preosiatmmúku so zemiakovým škrobom a práškom do pečiva. Jemne zapracujte a primiešajte vyšľahaný sneh. Premiestnite do 26 cm tortovej formy (s papierom na pečenie alebo vymastenej) a pečte 70 minút pri 180 stupňoch - riaďte sa kaťdý svojou rúrou.

varianta č. 2. 300 g múky, 150 g roztopeného masla, 3 vajcia, kôra z jedného citróna, 150 g cukru, 1 prášok do pečiva

Oddelene si vyšľahajte bielky do tuha a žĺtka cukrom do penista. Do žĺtkov pridajte maslo, citrón, preosiatu múku s práškom do pečiva a následne jemne primiešajte sneh. Dajte do 22 cm formy a pečte 20-25 minút pri 180 stupňoch.

Mňam mňam.... príjemný pondelok vám prajem.....


No comments:

Post a Comment