V jesennej sezóne sa mi urodilo dostatok tekvíc a vy ich určite môžete nájsť aj na pultoch obchodov alebo u babky na rýnku.
Na tento recept potrebujete druh tekvice so žltou, resp. oranžovou dužinou, čiže najlepšie je hokkaido.
To si aj so šupkou nakrájate na drobné kúsky a dajte dusiť do panvice s trochou oleja. Občas premiešajte a duste až kým sa Vám nezdá, že je tekvica uvarená. Má byť uvarená, nie rozvarená, preto ju nerobte vo vode. Odoberte tekvicu, ktorú potrebujete na recept, cca. 200 gramov a ešte ju roztlačte vidličou. Nepoužívajte mixér, ktorý zbytočne zničí všetky vlákna, ktoré slúžia na zlepenie celého cesta.
Tekvicu dajte do misky,pridajte vajko, soľ a múku. Zmiešajte až kým Vám nevznikne cesto podobné tomu haluškovému, čiže nemieste. Lebo v tom prípade by ste už v hotových gnocchoch necítili chuť tekvice, ale len obyčajnú múku.
Medzičasom si dajte do panvice maslo a lístky šalvie. Na jej roztopenie môžete využiť aj teplotu hrnca, v ktorom zohrievate vodu na cestoviny. Maslo sa roztopí rýchlo a šalvia ho nádherne prevonia.
Vodu necháte zovrieť, osolíte a potom do nej napríklad lyžičkou vhadzujete gnocchi. Pokiaľ sa Vám vo vode rozchádzajú, pridajte ešte do cesta múku. Gnocchi sú hotové, keďsi niekoľko minút poplávali na hladine. Dajte ich do panvice s maslom a spoločne prehrejte. Pred podávaním ešte posypte strúhaným parmezánom.
S pohárikom červeného vína a zapáleným krbom niet nič lepšieho.
No comments:
Post a Comment