Radosť z varenia a chuť zeleniny

Jednoduchá a rýchla kuchyňa nielen pre vegetariánov, ale pre všetkých, ktorí sa rozhodli urobiť niečo pre seba a svoje telo a hlavne chcú objaviť krásu a rôznorodosť chutí zeleniny.

Monday 8 September 2014

Sušené paradajky nakladané v oleji

Že sušené paradajky a potom nakladané? Určite ste si už viacerí priniesli z dovolenky balíček sušených paradajok a následne ste sa pýtali sami seba: čo s nimi? Hrýzť len tak, či uvariť, či použiť v omáčke?

Okrem prvej možnosti, sú všetky správne. Sušené paradajky, ktoré sa sušia práve kvôli tomu, aby boli ľahko skladovateľné a dostupné po celý rok, je potrebné najprv uvariť a naložiť do oleja spoločne s rôznymi prísadami a až následne sú vhodné na konzumáciu či ďalšie varenie.


 Tu je recept. Do hrnca si dajte zovrieť vodu a pridajte ocot podľa chuti, radšej však pridajte viac octu, ktorý vám umožní uskladniť paradajky na dlhšie obodobie. Povarte v zmesi paradajky asi 5 minút, resp. kým nezmäknú. Následne ich vyberte a nechajte na čistej utierke odtiecť a 24 hodín vysušiť. Pre istotu ich prikryte aj druhou utierkou. Po uplnutí 24 hodín, si pripravte čisté poháriky a viečka. Do pohárikov podávajte cesnak, bobkový list, chili, klinčeky, oregáno (resp. prísady podľa vašej chuti), paradajky a celé to zalejte olejom. Nemusíte nutne použiť olivový, podaria sa vám rovnako dobre aj so slnečnicovým. Zatvorte a vysterilizujte. Nechajte aspoň týždeň odstáť na tmavom mieste a po otvorené v chladničke. Konzumujte buď ako predjedlo, alebo v niektorých receptoch ako príchuť do jedál.



p.s. olej následne nevyhadzujte, ale použite na varenie, či dochutenie šalátov. Uvidíte, dodá jedlám výbornú chuť.

No comments:

Post a Comment