Recept som odpozerala z televízie, priznám sa bez mučenia. Páčil sa a tak som si povedala, že prečo ho nevyskúšať. Syr taleggio máme v chladničke, citrusové plody akurát začínajú dozrievať, tak prečo nie?
Výsledok ma veľmi príjemne prekvapil a narobila som chúťky po celom dome. Rizoto bolo krásne krémové, nadýchané, syrové a voňalo tak nejako vianočne, ako keď sušíte doma kôru z citrónu či pomaranča, aby vám prevoňala byt. Tak mne prevoňalo byt toto rizoto.
Slovko o citrusových plodoch - recept hovorí o kôre z citrónu a pomaranča - čiže treba ich použiť bio, veď sa predsa nechcete otráviť tými chemikáliami, ktorými ich striekajú plus voskom.... Ja som použila asi tri pásiky z každého a najlepšie je ich odrezať tou škrabkou na šúpanie zemiakov a zeleniny. Potrebujete iba vrchnú kôrku, nie aj spodnú bielu časť, ktorá je horká!!
A teraz už k receptu.
Na masle si opražte ryžu (70 g na osobu), a pomaly podlievajte vodou/vývarom, občas premiešajte a varte ako normálne rizoto. Medzičasom si nakrájajte asi 150-200 g syru na kocky (odkrojte kôrku, ktorá síce je jedlá, ale veľmi by vám rizoto presolila, tak ako mne), a nasekajte najemno kôru z citrusových plodov. Obidve prísady pridajte na záver, asi dve minúty pred koncom varenia a miešajte do rozpustenia syru. Už nedodávajte ani maslo ani parmezán ako v receptoch na klasické rizoto, keďže aj tuku aj syru je tam už dostatok.
Je naozaj výborné a určite ho ešte niekoľkokrát zopakujem, aby som si ho takpovediac overila :)
No comments:
Post a Comment