Mám mlsnú slinku, to je asi celkom jasné. Musim sa však priznať, že toto je prvý príspevok, ktorý publikujem úplne ale úplne mimo sezónu. Višne a produkty z nich by sa patrilo propagovať v máji - júli, záleží od toho kde.
Asi väčšina z vás pozná klasický recept na višne v čokoláde či zavárané višne, Poznáte však výborný višňový likér ratafia? Tento pochádza zo stredného Talianska z regiónu Abruzzo a v rodine môjho manžela sa z generácie na generáciu. Ľahký na prípravu, výborný chuťovo.
Tak poďme nato. Potrebujete 1 kg višní a 1 kg červeného vína - podľa tradície len Montepulciano
d´Abruzzo (hm, Lidl to istí).
Očistené, ale nevykôstkované višne zalejte vínom a nechajte fermentovať 40 dní na svetlom mieste. Nádoba by mala mať široké hrdlo a zatvoriť by ste ju mali len plátnom - inak višne skysnú.
Po 40 dňoch tekutinu preceďťe a odmerajte. Na každý liter pridajte 30 g cukru a 300 ml alkoholu, z ktorých ste predtým urobili sirup a nechali ho vychladnúť. Zatvorte a minimálne 15 dní ešte nechajte odpočívať.
Višne, ktoré sa krásne 40 dní marinovali vo víne, môžete naložiť do cukru, zatvoriť a nechať marinovať - tento proces ich osladí a vytiahne z nich ešte alkohol - marinujete vlastne až do ich použitia na zmrzline či pudingu, či cheesecaku. Pamätáte sa? Spomínala som vám to pri mojom recepte na prekonanie daždivých dní bez ujmy.
No comments:
Post a Comment