Radosť z varenia a chuť zeleniny

Jednoduchá a rýchla kuchyňa nielen pre vegetariánov, ale pre všetkých, ktorí sa rozhodli urobiť niečo pre seba a svoje telo a hlavne chcú objaviť krásu a rôznorodosť chutí zeleniny.

Tuesday 2 December 2014

Ratafia alebo ako použiť višne

Mám mlsnú slinku, to je asi celkom jasné. Musim sa však priznať, že toto je prvý príspevok, ktorý publikujem úplne ale úplne mimo sezónu. Višne a produkty z nich by sa patrilo propagovať v máji - júli, záleží od toho kde.

Asi väčšina z vás pozná klasický recept na višne v čokoláde či zavárané višne, Poznáte však výborný višňový likér ratafia? Tento pochádza zo stredného Talianska z regiónu Abruzzo a v rodine môjho manžela sa z generácie na generáciu. Ľahký na prípravu, výborný chuťovo.


Tak poďme nato. Potrebujete 1 kg višní a 1 kg červeného vína - podľa tradície len Montepulciano
d´Abruzzo (hm, Lidl to istí).


Očistené, ale nevykôstkované višne zalejte vínom a nechajte fermentovať 40 dní na svetlom mieste. Nádoba by mala mať široké hrdlo a zatvoriť by ste ju mali len plátnom - inak višne skysnú.
Po 40 dňoch tekutinu preceďťe a odmerajte. Na každý liter pridajte 30 g cukru a 300 ml alkoholu, z ktorých ste predtým urobili sirup a nechali ho vychladnúť. Zatvorte a minimálne 15 dní ešte nechajte odpočívať.

Višne, ktoré sa krásne 40 dní marinovali vo víne, môžete naložiť do cukru, zatvoriť a nechať marinovať - tento proces ich osladí a vytiahne z nich ešte alkohol - marinujete vlastne až do ich použitia na zmrzline či pudingu, či cheesecaku. Pamätáte sa? Spomínala som vám to pri mojom recepte na prekonanie daždivých dní bez ujmy.

No comments:

Post a Comment