Radosť z varenia a chuť zeleniny

Jednoduchá a rýchla kuchyňa nielen pre vegetariánov, ale pre všetkých, ktorí sa rozhodli urobiť niečo pre seba a svoje telo a hlavne chcú objaviť krásu a rôznorodosť chutí zeleniny.

Friday 16 October 2015

Tekvicová focaccia

Poznáte tie dni, keď sa celý deň pohybujete vonku, oberáte jablká - na našom prípade olivy, alebo gaštany a aj napriek tomu, že ste unavení, tak máte chuť na niečo dobré a výdatné. no nám sa to stalo presne dnes a vyriešil to domáci kuchynský robot a rúra na pečenie. Výsledkom ich takmer dokonalej spolupráce bola táto tekvicová focaccia.


Na cesto potrebujete: 200 g múky, 10g droždia, 200 g už uvarenej tekvicovej dužiny, soľ a olej podľa potreby. Pripravte si klasický kvások: vo vode (asi 1 dcl) rozpustite droždie, pridajte trošku cukru a postupne primiešavajte soľ, olej a múku. Množstvo dobre vymieste, nesmie sa lepiť a keď ho namúčeným prstom stlačíte, musí sa vrátiť nazad. Ako som už spomínala, u mňa túto robotu urobil kuchynský robot. Následne dajte aspoň na 2 hodiny vykysnúť - technicky do zdvojnásobenia objemu cesta.

Následne vystrite do vopred vymastenej formy. Keďže ja som ju vlastne chcela použiť ako chlieb - neskôr sme ju obložili dusenám kelom, mangoldom, syrom - tak som ju iba posypala posekaným rozmarínom, hrubou morskou soľou a pokvapkala olivovým olejom.

Môžete ju ale obložiť rovno napríklad dusenou čakankou, orechami, semiačkami, dusenou cibuľou...

Následne dajte piecť do predhriatej rúry na asi tak 30 minút. Vytiahnite a nechajte vychladnúť na nejakej mriežke, inak vám odvlhne odspodku.

Podávajte podľa vašej chute so salámami, zeleninou, samotné.....zapíjané dobrým slovenským pivom :)

No comments:

Post a Comment