Tým, že ich prpravujú vo všetkých regiónoch južného Talianska, tak existuje nespočetné množstvo ich variácií: s korením, paprikou, chili, cibiľkou, feniklom, anízom....
Na cca 100 kúskov potrebujete 125 gr olivového oleja, 200 ml bieleho suchého vína, 10 g soli, 500 g múky a koľko znesiete čierneho korenia resp napr. semienok feniklu.
Najskôr v miske a neskôr na pracovnej doske asi 20 minút zmieste spoločne prísady. Cesto by malo byť elastické a podobať sa cestu na chlieb. Následne ho dajte do misky, prikryte fóliou a nechajte asi pol hodinu odpočívať na chladnom mieste.
Následne uštipkávajte z cesta kúsky a dlaňou ruky z nich vytvarujte hadíkov s dĺžkou asi 8 cm a priemerom 1 cm. Následne hadíka spojte buď do tvari slzičky alebo kruhu. Keď ich budete mať všetky, vhoďte ich do vriacej vody. Hneď ako vyplávajú, vyberte ich a preneste na plech vystlatý papierom na pečenie, rozdeľte ich ak sa zlepili a pečte asi pol hodinu v predhriatej rúre na 200 stupňoch.
Pred podávaním ich nechajte vychladnúť.
Sú výborným jedlom pri televízore alebo ako aperitív. Dlho sa uchovávajú v uzatvárateľnej plastovej nádobe či v sáčku. Mne však nikdy dlho nevydržia. ...
Aromatizovať ich môžete ako som už písala korením, bylinkami, oregánom, majoránkou, sezamom, feniklom, cesnakom, opečenou cibuľkou (sušenou) - na pol kila múky stačí asi 6-7 gr arómy.
Vraj sa na ich výrobu pouťívali zvyšky z chlebového cesta, pridali sa arómy, premiesilo sa a upieklo.... :)
No comments:
Post a Comment