Radosť z varenia a chuť zeleniny

Jednoduchá a rýchla kuchyňa nielen pre vegetariánov, ale pre všetkých, ktorí sa rozhodli urobiť niečo pre seba a svoje telo a hlavne chcú objaviť krásu a rôznorodosť chutí zeleniny.

Sunday 23 August 2015

Keď je paradajok priveľa

Paradajky sú neoddiskutovateľné kráľovné letnej sezóny. Dajú sa jesť surové, varené, v šaláte, plnenézapekané. Ale čo s nimi, keď ich naraz oberiete 8 kíl a musíte sa rozhodnúť, čo s nimi, lebo na druhý deň idete na dovolenku?

V tom prípade sa dostanú ku slovu zavárané paradajky. Iste znie to čudne, ale minimálne si môžete jednoduchým spôsobom pripraviť doma paradajkový pretlak, alebo čerstvú omáčku na cestoviny, ktorá vám vydrží až do zimy - ak ju nezjete skôr, ale to už nieje moja starosť.


Pripraviť domáci pretlak je jednoduché: stačí rozvairť paradajky, pridať soľ a nechať odpariť vodu, kým pretlak nenadobudne hustejšiu podobu. No a omáčku si urobíte podobne. Len do rozvarených paradajok okrem soli pridáte aj cesnak a oregáno alebo bazalku a znovu necháte odpariť vodu.

Dáte do vysterilizivaných nádob, obrátite hore dnom a je hotovo.

Malé paradajky, u nás nazývané cherry, môžete napríklad naložiť na slano. Celé paradajky vložte do fľaše. pripravte si slaný nálev: na liter vody ide 50 g soli - nechajte zvariť a vriacou zmesou zalejte paradajky. Prevráťte hore dnom.

Väčšie paradajky naproti tomu môžete nakrájať na polovice, dať do fľaše, poprekladať arómami podľa chutí (cesnak, oregáno, bazalka, atď) a 30 minút sterilizovať.

Potom vám poviem poviem, aké boli.

No comments:

Post a Comment