Radosť z varenia a chuť zeleniny

Jednoduchá a rýchla kuchyňa nielen pre vegetariánov, ale pre všetkých, ktorí sa rozhodli urobiť niečo pre seba a svoje telo a hlavne chcú objaviť krásu a rôznorodosť chutí zeleniny.

Sunday 13 December 2015

Gnocchi bez zemiakov s pórovošafranovou omáčkou

Ak máte po večeroch či za zamračeného počasia čas a chuť stráviť nejaký ten čas v kuchyni, tak gnocchi sú určite tým správnym riešením. A na tento recept dokonca nepotrebujete ani uvariť zemiaky !!! A gnocchi budú krásne nadýchané a ľahké - ale len na prvý pohľad. Tak pozor pozor, nepreháňajte to s porciami. Inak skončíte ako moja polovička... :)


Na gnocchi pre 4 osoby potrebujete 1 vajce, 300 g rikoty (skúste nahradiť tvarohom zmiešaným s trochou bryndze), soľ, muškátový oriešok, 150 g strúhaného parmezánu a cca 150 g múky - ale jej množstvo závisí od rikoty a vajca, koľko popijú. V každom prípade vypracujte vláčne cesto, ktoré sa ale nesmie lepiť a nechajte ho odpočívať, kým pripravíte omáčku.

Na masle poduste póry (2-3) nakrájané na prúžky, posoľte, pridajte smotanu a trochu šafranu pre arómu. Šafran je dobré namočiť do trošky teplej vody, aby sa lepšie rozvinula jeho chuť a následne ho prilejte k omáčke. Povarte do zhustnutia smotany. Omáčka je lepšia hustejšia, tak vám krásne obalí gnocchi. Ak je prihustá, prilejte do nej vodu z varenia cestovín.

Medzičasom ste si už určite postavili na sporák hrniec s vodou a vy sa môžete venovať príprave gnocchov. Z cesta na pomúčenej doske ušúľajte valčeky, ktoré nakrájate na kúsky asi vo veľkosti 1 cm a následne ich ozdobte rubom vidličky alebo do nich urobte prstom odtlačok. Mne sa viac páčia tie vidličkové.

Vhoďte ich do vriacej osolenej vody a akonáhle vyplávajú napovrch, premiestnite ich do panvice s omáčkou, posypte strúhaným parmezánom a môžete podávať.

Pozor, sú silne návykové!!!!

No comments:

Post a Comment