Radosť z varenia a chuť zeleniny

Jednoduchá a rýchla kuchyňa nielen pre vegetariánov, ale pre všetkých, ktorí sa rozhodli urobiť niečo pre seba a svoje telo a hlavne chcú objaviť krásu a rôznorodosť chutí zeleniny.

Monday 16 March 2015

Žihľavová polievka

Jar je už tradične v našej záhrade sezónou žihľavy. Okrem toho, že sa z nej dá urobiť čaj a zábaly na vlasy, je výborná aj v kuchyni. Môžete z nej pripraviť všetko od výmyslu sveta: plnky do cestovín, slané torty, praženicu, omeletu, slané dolky, rizoto  alebo polievku.

No a práve polievka bola naposledy v centre môjho záujmu.


Ako všetky polievky aj táto je veľmi jendoduchá. dá sa jesť v dvoch variantách: buď ju necháte tak ako ste ju uvarili, alebo ju rozmixujete na výbornú krémovú polievku.

Natrhanú žihľavu umyte, obtrhajte hrubé stonky, ktoré vyhodíte a nakrájajte či natrhajte na veľké časti ak už viete, že budete mixovať. Ak nie, pekne si ju nakrájajte nadrobno.

V hrnci na oleji speňte cibuľku alebo pór, pridajte dva nakrájané zemiaky, mrkvu a žihľavu. Varte spoločne až do zmäknutia surovín a následne dochuťte soľou, korením a ja som pridala aj štipku muškátové orecha, ktorý sa podľa mňa veľmi hodí k póru. Ak chcete môžete si vopred namočiť krúpy (pre dve osoby asi 100 g) a použiť ich na zahustenie uvarenej polievky. Ak ju rozmixujete, pridajte ich až potom a ešte asi 10 minút povarte. Ak nemixujete, môžete ich pridať hneď na začiatku a variť spoločne so všetkým.

Podávajte pokvapkané olejom a s trochou opečenej hrianky.

No comments:

Post a Comment