Radosť z varenia a chuť zeleniny

Jednoduchá a rýchla kuchyňa nielen pre vegetariánov, ale pre všetkých, ktorí sa rozhodli urobiť niečo pre seba a svoje telo a hlavne chcú objaviť krásu a rôznorodosť chutí zeleniny.

Tuesday, 26 February 2013

Gnocchi s okrúhlicou a fazuľovo-paradajkovou omáčkou

Že to znie zvláštne a zložito? Ani veľmi nie, teda nie zložito, zvláštne určite.

Najprv si spravíme krátky exkurz, že čo to tá okrúhlica vlastne je. Okrúhlica alebo vodnica (Brasica rapa L.) patrí do čeľade kapustovitých. Poznali ju už naši prastarí rodičia ako doplnkovú plodinu. Pre jej dobrú prispôsobivosť k chladnejším podmienkam sa pestovala najmä v podhorských a horských oblastiach.
Využívali ju nielen ako potravinu, ale i na kŕmenie hospodárskych zvierat. Dnes u nás upadla do zabudnutia. Pritom v niektorých častiach Európy patrí medzi obľúbenú zeleninu a veľkú časť roka ju predávajú na trhoch. Jej buľvy sa dobre uskladňujú i v zimných mesiacoch. Z mladých listov môžeme pripraviť chutný šalát. Staršie listy po očistení, uvaríme resp. sparíme vo vriacej vode a môžeme ľubovoľne tepelne upravovať. Naríklad podusené na oleji s cesnakom sú ideálnou prílohou k mäsu, či k cestovinám.
Okrúhlica je pomerne nenáročná rastlina a znáša aj chladnejšie podmienky vyšších polôh. Chuťou pripomína kaleráb a plne nahradí reďkovku. Má veľmi krátke vegetačné obdobie. Od zasiatia po zber je to 8 až 10 týždňov. Podľa času dozrievania ju môžeme rozdeliť na jarné a letné kultivary, ktoré sa obyčajne konzumujú priamo, a na jesenné a zimné, určené najmä na uskladnenie.

Na gnocchi potrebuje uvarenú okrúhlicu - jej listy. Ja som ich aj podusila na panvici s cesnakom a chili. Nakrájajte nadrobno, resp. rozmixujte v mixéri. Uvarte 2 zemiaky, ktoré pretlačíte cez strojček, primiešajte nakrájanú okrúhlicu, soľ a toľko múky, koľko vám cesto popije. Každopádne cesto bude mäkké, stvrdne až varením. Na omáčku si pripravte jednu škatuľu uvarenej fazuľky, ktorú podusíte na panvici spoločne s pórom, nakrájanými paradajkami a petržlanovou vňaťou. Osoľte a varte až kým omáčka nevytvorú jednoliatu masu, ktorú môžete naolovicu aj rozmixovať. Z cesta si vytvarujte gnocchi o hrúbke asi 2 cm, ktoré môžete označkovať zúbkami vidličky, aby sa na ne lepšie zachytávala omáčka. Dajte variť do vriacej osolenej vody, kým nevyplávajú na povrch. Premiestnite do omáčky a premiešajte. Podávajte poliate troškou olivového oleja a strúhaným parmezánom.


2 comments:

  1. Ahoj Tretinka... tak toto ma fakt zaujalo. :) Okrúhlicu si aj teda vypestovala, či sa to dá len kúpiť... by som to rada videla aj naživo... možno aj ochutnala, ak by sa dalo...

    ReplyDelete
  2. okruhlicu som normalne vypestovala..nic nerocne, zasejes, polejes a rastie..ta najrychliejsia je uz po 40 dnoch vhodna na zber :) poslem nasim semiacka a na jesen pozyvam :)

    ReplyDelete