Radosť z varenia a chuť zeleniny

Jednoduchá a rýchla kuchyňa nielen pre vegetariánov, ale pre všetkých, ktorí sa rozhodli urobiť niečo pre seba a svoje telo a hlavne chcú objaviť krásu a rôznorodosť chutí zeleniny.

Friday 8 February 2013

Polenta s hubovo-hráškovou omáčkou

Keďže sa ešte stále neúspešne snažíme schudnúť a hlavne dostať naše žalúdky do formy po Vianociach.... Ja viem, poviete si, že Vianoce tu boli pred viac ako mesiacom, ale...viete ake to je najesť sa na slovenský a potom na taliansky spôsob??? Tu jedlo nikdy nekončí. ...
Vyriešiť náš problém som sa rozhodla tým, že včera na večeru bola polenta s rozkošnou hubovo-hráškovou omáčkou.
Polenta je vlastne kukuričná múka, najlepšia je tá mletá na kameni, pretože v sebe obsahuje aj zvyšky vlákniny. Variť ju musíte takdlho, ako je napísané na balení. Najdlhšie sa varí asi 90 minút. Najkratšie tá predvarená asi 5 :). Dlhé varenie sa dá ako vždy obísť namočením do vody asi na 3 hodiny a hneď skrátite váš čas za sporákom.

Takže do hrnca dajte zovrieť vodu, vsypte polentu a miešajte, aby sa nevytvorili hrudky. Ja to potom prikryjem a nechám bobtnať, pričom miešam asi každých 10 minút. Treba dávať pozor, aby neprihorela. Keď je už hustá, ale neodlepuje sa od stien hrnca (čo je znakom jej konečnej úpravy), čiže nieje hotová, prilejte vodu a premiešajte. Zvyčajne platí, že na 2 litre vody ide pol kila polenty, čo je dóza pre 4-6 osôb, záleží od toho, akí ste jedáci. Na konci osoľte a pridajte hrudku masla, ktoré zamiešate. Polenta by sa mala odliepať od stien a byť krásne hladké.

Medzičasom, kým varíte polentu si pripravte aj omáčku. Kombinácia huby a hrach je klasika. Huby som mala mrazené z jesennej úrody na záhrade a hrášok ešte z jary, tak som ho musela minúť, kým pozberám tohoročný. Huby môžete použiť aké len chcete: šampióny, hríby, sušené, čerstvé, hlivy, ...
Na panvici si speňte na oleji cibuľku a cesnak nakrájaný nadrobno, pridajte huby a osmažte. Následne pridajte paradajkový pretlak asi 2 dcl, rozmarínovú vetvičku a nechajte jemne variť asi 10 minút. Následne pridajte hrášok a znovu nechajte povariť. Osoľte ako vždy až na záver. Hotovo.

Krásne sa servíruje na drevených tanieroch, v strede urobte válovček, kde vylejete omáčku, posypte strúhaným syrom a voilá... Dobrú chuť.


P.S. ďalšou variantou omáčky sú opekané klobásky s okrúhlicou, ktorá je jemne pikantná vo svojej chuti a tak výborne vyváži sladkú chuť klobások.

P.S.2 Že čo je to okrúhlica?? Okrúhlica alebo vodnica (Brasica rapa L.) patrí do čeľade kapustovitých. Poznali ju už naši prastarí rodičia ako doplnkovú plodinu. Pre jej dobrú prispôsobivosť k chladnejším podmienkam sa pestovala najmä v podhorských a horských oblastiach. Využívali ju nielen ako potravinu, ale i na kŕmenie hospodárskych zvierat. Dnes u nás upadla do zabudnutia. Pritom v niektorých častiach Európy patrí medzi obľúbenú zeleninu a veľkú časť roka ju predávajú na trhoch. Jej buľvy sa dobre uskladňujú i v zimných mesiacoch. Z mladých listov môžeme pripraviť chutný šalát. Staršie sa sparia vo vriacej vody, čím sa zbavia svojej horkosti a následne sa pripravujú na panvici s olejom, trochou cesnaku a chili. Takto pripravené sú výborné ako prílohy k mäsu, plnky do slaných koláčov, alebo ľahká večera. Okrúhlica je pomerne nenáročná rastlina a znáša aj chladnejšie podmienky vyšších polôh. Chuťou pripomína kaleráb a plne nahradí reďkovku. Má veľmi krátke vegetačné obdobie. Od zasiatia po zber je to 8 až 10 týždňov. Podľa času dozrievania ju môžeme rozdeliť na jarné a letné kultivary, ktoré sa obyčajne konzumujú priamo, a na jesenné a zimné, určené najmä na uskladnenie.
Tak čo, zasejete si ju???

No comments:

Post a Comment