Radosť z varenia a chuť zeleniny

Jednoduchá a rýchla kuchyňa nielen pre vegetariánov, ale pre všetkých, ktorí sa rozhodli urobiť niečo pre seba a svoje telo a hlavne chcú objaviť krásu a rôznorodosť chutí zeleniny.

Monday, 19 May 2014

Pšeničné gnocchi so šalviovým maslom

Gnocchi sú klasikou talianskej kuchyne. Len málo ľudí však vie, že sa s nimi môže aj čarovať a vyrábať rôzne typy nielen gnocchov ale aj ich omáčok. Veď niekoľko z nich som už na stránkach blogu predstavila.
Ako omáčku môžete použiť mäsové ragú, syrovú, smotanovú, jednoduchú paradajkovú, pesto, gorgonzola/niva (resp. aj s orechami), hubovú, rybaciu, alebo ako v tomto prípade ja: maslo a šalviu.


Pre 6 osôb potrebuje 1 kg uvarených zemiakov, soľ a cca 300 gramov múky. Zemiaky uvarte, nechajte vychladnúť a následne pretlačte, pridajte soľ a múku. Jej váha je orientačná, pretože množstvo závisí od typu zemiakov. Cesto je hotové vtedy, keď sa nelepí na ruky.

Otázkou je, či do cesta pridať vajcia alebo nie. S vajcom potrebujete viac múky, pretože ste pridali tekutinu - gnocchi potom budú tvrdšie. Na kilo zemiakov jedno vajce. Ono to záleží od chutí každého z nás, či si  ich tam pridá alebo nie. Bez vajec je cesto vláčnejšie a roztápa sa na jazyku. Čím viac múky budete pridávať, tým menej sa budú v ceste cítiť zemiaky. Môžete obmieňať aj typy múky - hladkú, ražnú, pohánkovú, atď.

Po vymiesení  nechajte cesto odpočinúť. Najjednoduchší spôsob ako vyrábať gnocchi je rozvaľkať ich na dobre pomúčenej doske asi na výšku 1 cm, následne nakrájajte na pásiky s priemerom 1 cm a teraz ich môžete nakrájať na hrúbku akú chcete. Následne ich "ozdobte" - urobte v strede jamku prstom (zábavka pre deti), prejdite ich zúbkami vidličky, .... Dajte ich variťdo vriacej osolenej vody - sú hotové, keď vyplávajú na povrch. Na panvici dajte rozpustiť maslo (pridajte trošku oleja, aby maslo nezhorelo) a pridajte šalviové listy. Omáčka je hotová, keď vo vzduchu cítiť vôňu šalvie. Do panvice premiestnite gnocchi, prehrejte a je to. Posypte syrom. Dobrú chuť.

P.S. na druhý deň som si ich urobila s baklažánovou omáčkou. Recept na ňu nájdete napríklad aj tu.

No comments:

Post a Comment