Dozrieva nám konečne bôb na záhrade, avšak ešte stále nie v dostatočnom množstve, aby sa mohol stať tak povediac protagonistom pripravovaných jedál. Takže je potrebné ho s niečím zmiešať. V mojej zázračnej kuchárskej knižke som našla recept na toto rizoto s čerstvým bôbom a žihľavou.
Čerstvý bôb je najprv potrebné olúpať zo struku a následne ešte aj zo šupky, ktorá je horká - to je jediné náročné na tomto recepte. Ďalej to už ide ako v zime na saniach.
Na oleji alebo masle si poduste cibuľku, pridajte umytú žihľavu a duste, kým nezmäkne. Pridajte bôby a varte asi 10 minút. Teraz máte dve možnosti. Buď zmes vyberiete a ryžu opražíte v hrnci tak povediac nasucho, alebo ju vsypete do hrnca, kde máte žihľavu a dusíte spoločne. Každopádne počítajte so 70 gramami ryže na osobu. Duste a podlievajte vodou alebo vývarom, varte až do zmäknutia ryže. Tesne pred koncom prilejte trochu bieleho vína alebo marsaly a nechajte odpariť. Odstavte, primiešajte trošku masielka a strúhaný parmezán - Hiadlovec a nechajte postáť. Rizoto si pred podávaním musí oddýchnuť.
Podávajte s belym vínom.
No comments:
Post a Comment