Radosť z varenia a chuť zeleniny

Jednoduchá a rýchla kuchyňa nielen pre vegetariánov, ale pre všetkých, ktorí sa rozhodli urobiť niečo pre seba a svoje telo a hlavne chcú objaviť krásu a rôznorodosť chutí zeleniny.

Tuesday 26 August 2014

Paprikové predjedlá a ich variácie

Už niekoľko dní je v plnom prúde papriková sezóna. A tak nerobíme nič iné, iba jeme papriky na niekoľko spôsobov. Určite si poviete: paprika??? A jesť ju dvakrát denne?? Nuda, nieee a podobne. :) A ja sa vás pokúsim presvedčiť, že s použitím niekoľkých základných prísad a hlavne fantázie sa dočkáte na stole vždy iných jedál a pochvaly od tých, ktorým ste jedlo pripravili. Okrem toho, že sú papriky vhodné na mnohoraké použitie v kuchyni, počnúc predjedlami, cez cestovinové omáčky, zapekané až po prílohy, sú papriky bohaté na vitmín A, C, draslík, fosfor a vápnik.

Klasický recept, ktorý takpovediac musí byť, je recept s plnenými paprikami, ním sa inauguruje sezóna.

Ale začiname pekne poporiadku rôznymi paprikovými predjedlami a ako si uložiť chuť leta - papriky na zimu.



Predjedlá sú určené na otvorenie akéhokoľvek jedla a hlavne majú tak povediac vyprovokovať váš apetít.

Zapnite oheň, začíname:


1. Na hrianky s paprikami potrebujete  buď na ohni alebo v hriankovači urobené hrianky. A papriku. Na jej prípravu existujú dva spôsoby: buď ju opečiete na grile alebo plameni variča do čierna, dáte do misky, zakryjete fóliou a necháte oddýchnuť, následne olúpete a ďalej pripravujete, alebo.... ako ich robím ja, lebo som lenivšia, nakrájate a opečiete na panvici. Následne ich dajte nakrájané na kúsky do misky, pridajte pokrájaný cesnak, bazalku, olej, soľ, chili ak chcete a je to. Podávajte na hriankach a ak chcete pridajte feta syr nakrájaný nadrobno - ale v tom prípade pozor na soľ!!!

2. Môžete si pokrájať papriku na kúsky a opiecť na panvici spoločne s cesnakom. Pečte 5 minút a následne pridajte vodu a soľ. Ak ich chcete chrumkavejšie, nepoužite pokrievku, ak ju použijete, budú mäkšie a upečú sa vo vlastnej šťave. Ich variantou je pridať na záver opečenú strúhanku - premiešať a hotovo. Sú chutné aj podávané za studena s kaperami a olivami.

3. Na prípravu sú jednoduché aj papriky na sladkokyslo.  Ako príloha sú mimoriadne vhodné k pečenému či grilovaném mäsu. A môžete ich niekoľko dní aj skladovať v chladničke v uzatvorenej nádobe - takže ak náhodou niečo zvýši, nebojte sa. Duste papriku na oleji s cesnakom domäkka a pred koncom pridajte cukor a ocot podľa chuti. Nechajte ocot vypariť. Podávajte. Ak máte radi balzamikový ocot môžete ho použiť, papriky budú mať výraznejšiu octovú chuť, ale nebudú lesklé. Rovnako môžete na záver pridať aj trochu horčice.

4. Pokiaľ máte priveľa paprík a neviete, čo s nimi, môžete ich aj naložiť v oleji a tak uskladniť na zimu.  V pohároch vám vydržia až rok. Na oleji podusené papriky dajte do pohárov a prekladajte s cesnakom a bylinkami (oregano, bazalka a tymián sú moje obľúbené). Na záver zalejte olejom, môžete kľudne použiť aj slnečnicový. Uzatvorte a skladujte na tmavom mieste. Po otvorení ich môžete použiť na prípravu všetkých možných receptov a nespotrebované uskladníte v chladničke. Olej použite na varenie - výborne ochutí každé jedlo.

No comments:

Post a Comment