Radosť z varenia a chuť zeleniny

Jednoduchá a rýchla kuchyňa nielen pre vegetariánov, ale pre všetkých, ktorí sa rozhodli urobiť niečo pre seba a svoje telo a hlavne chcú objaviť krásu a rôznorodosť chutí zeleniny.

Friday 22 March 2013

Chutný a jednoduchý šošovicový prívarok

Že ho nechcete? Alebo ste sa ho prejedli v detstve? Alebo máte problémy s trávením?

Nuž u strukovín sa s nimi môžete stretnúť, ale ubezpečujem vás, že varením spoločne s bobkovým listom, alebo majoránkou, šalviou či rozmarínom a hlavne namočením vopred sa akékoľvek problémy stratia :)
Niečo o šošovici: 
Šošovica sa jedla už dávno. Pochádza zo Stredného východu. Je určite prekvapujúce, že sa našla pri archeologických vykopávkach na území dnešnej Sýrie a  do hrobov sa zosnulým vkladala ako „strava na večnosť“. Divoká šošovica bola súčasťou stravy lovcov v dobe 8 000 r. p. n. l.
Zmienku o nej nájdeme aj v Starom zákone, v knihe Genesis, kde prvorodený syn Izáka a Rebeky prenechal právo prvorodeného svojmu bratovi Jákobovi výmenou za jedlo zo šošovice. Šošovica figurovala bežne na jedálnom lístku Grékov, Egypťanov a Rimanov. Pred mnohými rokmi sa rozšírila z Blízkeho východu do Egypta, neskôr ju Feničania, Kartágijci a Rimania uviedli a rozšírili v Európe.
V okolí Stredozemného mora slúžila ako výmenná komodita pri obchodoch. Šošovica bola spolu s fazuľou, kapustou a cviklou jedlom chudobných, roľníkov a lakomých ľudí.
V súčasnosti je trh so šošovicou opäť na vzostupe a po mnohých rokoch regresie opäť rozkvitá. Verejnosť začala načúvať hlasom odborníkov, ktorí tvrdia, že bôbovité plodiny (šošovica, fazuľa, hrach) nie sú – tak ako boli po roky prezentované – hyperkalorickým jedlom.
3-krát viac vápnika  a 7-krát viac železa
Kvôli svojim skvelým nutričným hodnotám je šošovica veľmi cennou potravinou pre vegetariánov. Niektorí odborníci na výživu a lekári odporúčajú konzumovať šošovicu, ak potrebujeme znížiť hladinu cholesterolu v krvi alebo ak chceme predchádzať kardiovaskulárnym ochoreniam.
Šošovica je bohatým zdrojom vápnika, železa, selénu, fosforu, zinku, vitamínov B1, B2, B6. Obsahuje 3-krát viac vápnika než obilniny a 7-krát viac železa než špenát. Zo všetkých strukovín je šošovica najbohatšia na bielkoviny (24 – 25 %) a obsahuje najmenej tukov (0,6 %). V kombinácii s ryžou či celozrnným chlebom dodáva tela plnohodnotné bielkoviny. Obsahuje vlákninu, ktorá podporuje činnosť čriev a pomáha pri zápche. Je ľahšie stráviteľná než fazuľa, lebo obsahuje podstatne menej trieslovín.
Šošovica v kuchyni
Varenie šošovice je, bohužiaľ, pomerne zdĺhavá činnosť. Pri eliminovaní tohto malého kuchynského problému nám pomôže nákup sterilizovanej šošovice, ktorá je už uvarená.Ale kúpa sušenej vám ušetrí peniaze v peňaženke, pretože z pol kila sušenej šošovice uvarením získate skoro dve kilá šošovice :)
Vynikajúco sa pri príprave jedla kombinuje napríklad s petržlenom, pažítkou, cesnakom, olejom, sójovou omáčkou, jogurtom. Nie je potrebné ju namáčať, ale značne vám to skráti čas varenia. Hnedú šošovicu je potrebné variť 30 až 60 minút, varenie oranžovej šošovice trvá len 15 až 20 minút. Pri príprave jedla je potrebné rátať s porciou 60 g šošovice na osobu, pričom po uvarení sa tento objem až strojnásobí (180 g).  Šošovica sa vynikajúco hodí k jahňacine a bravčovému mäsu, k párkom, šunke dusenej aj údenej. Nebojte sa ju pripraviť aj ako šalát so slaninou a dobre okorenenou octovou zálievkou. Vynikajúco sa hodí aj k rybe (losos, treska).

Na tento prívarok potrebujete pre dve osoby 180 g vopred namočenej šošovice, ktorú dáte s vymenenou vodou a bobkovým listom variť na 15 minút do tlakového hrnca - ušetrí vám to čas a peniaze. Medzičasom si nakrájajte nadobrno cibuľku, zezerovú vňať alebo hľuzu (ale tej pouťite menej, pretože je aromatickejšia) a mrkvu. Dajte do hrnca olivový olej a nakrájanú zeleninu, ktorú udusíte do takmer mäkka. Pridajte vodu napríklad z uvarených cestovím, či parenej zeleniny, alebo čistú, trochu paradajkového pretlaku - asi pol hrnčeka, rozmarín, šalviu a nechjate variť asi 5 minút. Uvarenú šošovicu zlejte, vyberte bobkový list a pridajte do hrnca. Osoľte a spoločne varte, kým šošovica nieje mäkká. Bolo by fajn, keby po uvarení ešte bolo rozoznať šošovicu, ale nieje to nutnou podmienkou :) Dochuťte chili a podávajte s hriankou poliate olivovým olejom.

Rada: k strukovinám si nedávajte syr, pretože zabraňuje rýchlemu vstrebávaniu železa... aj keď viem, strukoviny so syrom chutia lepšie.... Má v sebe aj veľa železa, tým podporuje tvorbu, ale aj cielenú obnovu krvi. Keď do uvarenej šošovice pridáte pár kvapiek citrónovej šťavy, uľahčíte vstrebávanie železa.

No comments:

Post a Comment