Radosť z varenia a chuť zeleniny

Jednoduchá a rýchla kuchyňa nielen pre vegetariánov, ale pre všetkých, ktorí sa rozhodli urobiť niečo pre seba a svoje telo a hlavne chcú objaviť krásu a rôznorodosť chutí zeleniny.

Thursday 7 March 2013

Polenta s dvomi druhmi syra

Polenta v chladných, daždivých  alebo zasnežených dňoch je skvelým spoločníkom. Druhov tejto kukuričnej múky je niekoľko - mleté nahrubo, na jemno, so šupkou, bez nej - a rovnako sa líši aj čas jej prípravy. Ak náhodou máte polentu, ktorú musíte variť 90 minút ako ja, tak ju jednoduchu namočte na 2 hodiny do vody - uvidíte ako si prípravu urýchlite.
Klasicky polentu pripravujeme vo vriacej vode, do ktorej prisýpame miešajúc, aby sa nevytvorili hrudky, polentu Ja pre dve osoby používam ako mierku pohár na červené víno. 1 pohár polenty - 2 osoby a vody 6 pohárov. Pomaly varte, často miešajte, aby vám neprihorela. Platí, že polenta je uvarená, keď sa odlepuje od bokov hrnca.

Kým ju varíte pripravte si druhy syra, ktoré chcete použiť: napríklad nivu, hiadlovec, primátor, moravský blok, gorovec, encián, plesnivec, parenica, kriváň, chabovec, rôzne druhy tehiel. Vyberala som tie, ktoré vyrábame na Slovensku. Vyberte vždy len dva druhy, inak to bude príliš preplnené a vy nebudete cítiť chuť syrov.

Hotovú polentu prelejte do vymastenej formy, zarovnajte, posypte syrom pol na pol a dajte zagrilovaťdo predhriatej rúry na 10 minút.

Hotovo, k tomu pohár červeného vína a domáca pohoda :)


No comments:

Post a Comment