Radosť z varenia a chuť zeleniny

Jednoduchá a rýchla kuchyňa nielen pre vegetariánov, ale pre všetkých, ktorí sa rozhodli urobiť niečo pre seba a svoje telo a hlavne chcú objaviť krásu a rôznorodosť chutí zeleniny.

Tuesday 12 March 2013

Hádajte, čo je to? diel 2



Na obrázku sa nachádza špargľa. Že nieje taká, ako kupujete v obchode? Pretože toto je špargľa divá a mám to šťastie, že mi na jar rastie v záhrade. Jej použitie je rovnaké ako u špargle pestovanej, dokonca je omnoho vhodnejšia na prípravu rizôt, omáčok na cestoviny, pretože je tenšia a nemusí sa predvárať ale na druhej strane nieje vhodná na zapekanie :)
Podľa niektorých prameňov pochádza špargľa z oblastí okolo Stredozemného mora, podľa iných zo strednej Ázie a južného Ruska. Tak či onak, ľudia si špargľu z mnohých dôvodov obľúbili už pred viac ako piatimi tisícmi rokov.

Špargľa je luxusná zelenina a afrodiziakum
Špargľa bola v minulosti luxusnou zeleninou, a z hľadiska celkom bežnej dostupnosti a vysokej kvality ňou vlastne i zostala. Sezóna špargle v našich oblastiach trvá od druhej polovice apríla do druhej polovice júna. Znakom čerstvej špargle je, že sa nedá ohnúť bez toho, aby nepraskla a špičky výhonkov čerstvej špargle nie sú rozvinuté, ale uzavreté. Špargľa môže byť biela (je chuťovo najjemnejšia), zelená (má najvyšší podiel vitamínu C) alebo fialová (s výraznejšou korenistou a horkastou chuťou). Ale sú aj bielo-fialové a zeleno-fialové odrody. Biela špargľa, ktorá je najjemnejšia a najlahodnejšia, sa oddávna považuje za významné afrodiziakum. Vzhľadom na priaznivé účinky špargle na funkcie viacerých telesných orgánov sa táto povesť nepopiera ani v súčasnosti, dokonca ju odobrili aj niektoré štúdie.

Rady k nákupu
Táto výborná jarná zelenina chutí najlepšie celkom čerstvá- teda hneď po zbere. Ak ju nechcete spotrebovať hneď v deň nákupu, neolúpanú ju vložte do vlhkej utierky a tak ju môžete odložiť do poličky na zeleninu v chladničke, maximálne však do 3 dní. Ak chcete špargľu zamraziť, musíte ju ošúpať a zmraziť surovú. Rozmrazíte ju zase najlepšie vo vriacej vode.

Nakupujte len čerstvú špargľu
- špargľa musí byť pružná a tuhá, ako test ich môžeme skúsiť ohnúť – ak je skutočne čerstvá, tak ju ohneme len minimálne
- ak 2 špargle otriete o seba, musia vŕzgať
- rez musí byť vlhký a lesklý a nie drevitý, suchý a hnedý
- keď ľahko zatlačíte nad rezom, musí z nich tiecť šťava
- hlavičky sú pevne uzavreté

Ak sa nechceme pri jedle trápiť, musíme špargľu dobre olúpať. Drevitú spodnú časť odkrojíme celú, špargla po olúpaní musí byť rovnomerne vlhká po celom obdvode a nesmú sa na jej povrchu nachádzať suché a zrebavé miesta. Pri zelenej šparli stačí odstrániť drevitú časť. Lúpať ju nemusíme.

Z drevitých končekov a šupiek si môžete urobiť vývar, ktorý sa dá využiť ako základ pre polievku.
Špargľa najlepšie pripravíte vo vysokom hrnci so špeciálnym násadcom podobným košíku. Výška hladiny vody siaha len pod hlavičky šparglí, čo teda znamená, že hrubšie časti sa varia vo vriacej vody, zatiaľ čo jemnejšie hlavičky sa vo vode len paria. Ak nemáte takýto hrniec poruke, zviažte špargle do zväzku a postavte variť do užšieho vyššieho hrnca. Špargľu pridajte vždy už do vriacej vody. Najchutnejšia bude, ak vodu dochutíte kúskom cukru, soli, vyžmýkate trochu citrónu a pridáte ( podľa množstva špargle) hrubší, či tenší rez masla.
Biela špargľa potrebuje na varenie podľa tvrdosti 15- 20 minút, zelená len okolo 10 minút. Uvarená je vtedy, keď ju už môžete pod hlavičkou zľahka prepichnúť nožom.
Špargľa však výborne chutí aj grilovaná a pečená.


Špargľa je zdrojom veľmi cenných látok
Špargľa je podľa názoru dietológov výnimočne prínosnou zeleninou, pretože predstavuje zdroj veľmi cenných látok. Je ľahká, lahodná, veľmi dobre stráviteľná a na organizmus pôsobí regeneračne až liečivo. Obsahuje veľa vody, vlákninu, bielkoviny, málo tukov a sacharidov (100 gramov špargle má len 22 kalórií), veľké množstvo betakaroténu, vitamínu E a C, ako aj vitamíny skupiny B (thiamín, riboflavín, pyridoxín, niacín, biotín, kyselinu pantoténovú a kyselinu listovú). Rovnako nezanedbateľný je v špargli obsah draslíka, zinku, fosforu, jódu, železa, vápnika, horčíka, mangánu, síry, medi a selénu.

Špargľa regeneruje a posilňuje organizmus
Podľa odborníkov patrí špargľa – vzhľadom na vysoký obsah vitamínov, minerálov, stopových prvkov a ich vzájomnú kombináciu – k tým druhom zeleniny, ktorým sa hovorí elixír zdravia a mladosti. Špargľa pomáha udržiavať zdravý cievny systém a srdce, stimuluje krvotvorbu, zlepšuje zásobovanie mozgu a ďalších orgánov kyslíkom, podporuje činnosť čriev a prispieva k očiste od toxických látok. Do svojho jedálneho lístka by ju mali zaradiť napríklad ľudia trpiaci problémami spájajúcimi sa s látkovou premenou – diabetici, ľudia s ekzémami a inými kožnými problémami, ako aj tí, ktorí chcú zlepšiť kvalitu svojich vlasov a nechtov. Špargľa je prínosom aj pri chorobách obličiek, močového mechúra, pečene a žlčníka. Odporúča sa ako súčasť šetriacich diét. Túto zeleninu však nie je vhodné konzumovať pri chorobách, ktoré sa spájajú s prekyslením organizmu, pretože má vyšší obsah purínu – látky zvyšujúcej v tele hladinu kyseliny močovej.

No comments:

Post a Comment