Radosť z varenia a chuť zeleniny

Jednoduchá a rýchla kuchyňa nielen pre vegetariánov, ale pre všetkých, ktorí sa rozhodli urobiť niečo pre seba a svoje telo a hlavne chcú objaviť krásu a rôznorodosť chutí zeleniny.

Sunday 10 March 2013

Hádajte, čo je to? diel 1

Čo sa podľa vás nachádza na tejto fotografii??


Odpoveď - dusený mangold - repa. Ale nie hľuza ako sme zvyknutí u nás, ale listy odrody nazývanej aj mangold.  Cvikla je repa obyčajná, var. (čiže odroda) conditiva a mangold je repa obyčajná var. vulgaris.A práve táto sa stala stredobodom nášho terajšieho záujmu.
Pokiaľ si ho chcete vypestovať na záhrade nieje nič jednoduchšie. Rastina vyžaduje slnečné stanovište, pravidelné polievanie, po vyrastení znáša teploty už od mínus 2 stupňov Celzia. Vhodnou dobou na výsev semien mangoldu sú jarné mesiace marec až máj. Mangold môžeme pestovať i na okennom parapete. Ideálna teplota na klíčenie je 15 až 20 stupňov. Klíčenie obvykle trvá 10 až 14 dní. Fazuľa kríčková, fazuľa popínavá, šalát, pór, cibuľa, kaleráb, čakanka sú jeho najlepší kamaráti.

Nebyť tradičných veľkonočných jedál, možno by cvikla ako potravina upadla do zabudnutia. Pritom mimoriadne a všestranné liecivé pôsobenie ju povyšujú na jeden z najlepšich rastlinných liekov vôbec. Plati to však iba vtedy, keď ju skonzumujeme v surovom stave,lebo obvyklým lúpanim a dlhým varenim sa väčšina jej liečivej hodnoty zniči. Skúsme si raz kvalitnú cviklu len oškrabať, čo najjemnejšie postrúhať, pridať trochu vody, ochutiť rascou, citrónom, medom, soľou a bylinkami a jesť ako šalátovú prilohu k bežným jedlám. Takto upravená cvikla je liekom aj zdravotnou prevenciou, pritom je chutná, lacná a prístupná pocas celej zimy.

Obsahové látky cvikly, zvlášť kremik, draslik a kyselina listová, majú výrazné protinádorové pôsobenie, preto surová cvikla je spolu s mrkvou a zelerom hlavnou zložkou protirakovinových stavových kúr. Častá konzumácia cvikly zlepšuje trávenie, spevňuje tkanivá, cievy a kosti. Cviklová šťava je najlepšim a overeným liekom na paradentózu, ktorú lieči vnútorne a lepšie ako najdrahšie ponúkané výrobky.
Pri bežnej konzumácii ako potravy cviklu predavkovat nemožno. Čerstvá šťava, ktorú uz môžeme dostať v špecializovaných predajniach, je silná, preto neprekračujeme dennú dávku - najviac 1/4 l, rozdelenú na 2 - 3-krát a zriedenú vodou.
Cvikla má vysoký obsah kyseliny listovej, ktorá sa podieľa na tvorbe červených krviniek. Bez nej vraj nie je možné dosiahnuť dobrú náladu a pocit šťastia. Medzi ľuďmi sa traduje, že zásluhou bohatstva obsahových látok slabí ziskavajú z cvikly silu a bojazlivi odvahu.

Okrem toho, podusené hlúby, ktoré posekáte v mixéri nadrobno, zmiešate so syrom, bylinkami, prízlami ak sú veľmi vodnaté, sp skvelou plnkou do pirôh, raviol, či slaných rolád. Vyskúšajte a uvidíte. 

Toto všetko môžete robiť z hlúbov repy. Čo však s jej listami? Vyhodíme, alebo dáme sliepočkám? Odpoveď znie jednoznačne, nie. Podľa mňa sú listy ešte lepšie ako hlúby, respektíve majú úplne iné použitie. Mladé a na jemno nasekané listy môžete použiť do šalátu. Staršie, dobre očistené a nakrájané poduste na panvici s olejom, ak chcete cesnakom či octom, posoľte, pridajte bylinky podľa ľubovôle a už máte pripravené vhodnú prílohu k mäsu, či k tarhoni, kuskusu. Zmiešané s inou zeleninou, mrkvou, brokolicou, sú úplne skvelé.  Omelety, nákypy, zapekané - fantázií sa medze vôbec nekladú. Dokonca spolu so šunkou sa môžu použiť ako plnka do pizze. Rovnako podusené, zmiešané so syrom, inou zeleninou, vajkom, sú vhodnou plnkou do slaných tôrt.
Ja to idem vyskúšať. Základ už mám, tak uvidíme, čo z toho :)

No comments:

Post a Comment