Radosť z varenia a chuť zeleniny

Jednoduchá a rýchla kuchyňa nielen pre vegetariánov, ale pre všetkých, ktorí sa rozhodli urobiť niečo pre seba a svoje telo a hlavne chcú objaviť krásu a rôznorodosť chutí zeleniny.

Monday 11 November 2013

Tekvicová polenta s hubovou omáčkou

Výborné jedlo na chladné dni, vďaka ktorému spotrebujte zvyšky dusenej tekvice a pár húb, ktoré ste možno nazbierali, alebo vám ich niekto priniesol. Ak nemáte čerstvé huby, môžete kľudne použiť aj šampióny, hlivy alebo sušené hríby.



Pripravte si polentu podľa návodu na obale. Ja osobne pre dve osoby používam ako mierku pohárik na biele víno - jeden úplne stačí a vody koľko treba. Ak mám náhodou polentu, ktorá si vyžaduje dlhé varenie - cez hodinu, tak ju vopred namočím a tým krátim čas jej varenia. A v obchodoch dostanete aj instantnú kukuričnú kašu a verte mi, nič vám nebráni ju použiť.
Pred koncom varenia polenty, ktorú žiaľ treba pomerne často miešať, aby neprihorela, primiešajte strúhaný syr a hlavne udusenú tekvicu. Ak nemáte zvyšky dusenej tekvice tak ako ja, tak si ju buď uduste pomimo (stačí aj málo), alebo ju osmahnite na oleji, posoľte a varte spoločne s polentou. Nezabudnite dosoliť.

Na omáčku potrebujete huby, ktoré samozrejme očistíte, umyjete, dáte spariť - ak sú sušené. Následne si poduste na oleji alebo masle cibuľku, pridajte huby a duste asi 10 minút - tento čas úplne stačí nato, aby sa huby uvarili a boli konzumovateľné. určite nieje potrebné ich zdusiť na minimum.  Ja som k nim pridala aj prášok zo sušených dubákov - len tak pre chuť. Následne pridajte nakladané paradajky v oleji nakrájané na pásiky. Ak ich nemáte nezúfajte - použite buď paradajky čerstvé, alebo nakladané aké dostať v obchodoch. Jedná sa len o to, že tie sušené nakladané v oleji majú veľmi svojskú chuť, ktorá sa výborne dopĺňa s hubami. Pokiaľ sa vám omáčka veľmi vysušila pridajte vodu a skontrolujte slanosť. Nezabudnite, že paradajky sú dosť slané, tak si date pozor, aby ste jedlo nepresolili. Na záver posypte petržlenovou vňaťou a hor sa do toho.

No comments:

Post a Comment