Radosť z varenia a chuť zeleniny

Jednoduchá a rýchla kuchyňa nielen pre vegetariánov, ale pre všetkých, ktorí sa rozhodli urobiť niečo pre seba a svoje telo a hlavne chcú objaviť krásu a rôznorodosť chutí zeleniny.

Monday 11 November 2013

Vyprážané tekvicové guľky plnené duseným mangoldom

Mňam, mňam a ešte raz mňam. Neverila som, kým som neskúsila. Tieto guľky sú naozaj vynikajúce - hlavne ak podávané s jogurtovou omáčkou.

Ak sa vám chce hrať sa... vyskúšajte. Určite neobanujete.

Potrebujete udusenú tekvicu - bez oleja a bez vody. Nebojte sa, ona sa uvarí aj tak. Ja som na 9 guliek skoro tenisovej veľkosti potrebovala 4 pásiky tekvice. Rozmačkajte ju, pridajte starý chlieb rozmixovaný nadrobno, udusenú cibuľku, soľ, korenie a vajko. Zmes musí byť hustá a hlavne z nej na dotyk musíte mať pocit, že udrží v sebe plnku bez toho, aby sa pri vyprážaní rozpadla.

Originálny arabský recept je bez vajca a s prídavkom vareného kuskusu alebo bulguru, ktoré cestu dodajú hutnosť.

Na plnku potrebujete udusenú cibuľku, do ktorej pridáte nadrobno nakrájaný mangold. Posoľte a duste domäkka. Pridajte rímsku rascu, nasekané orechy a šťavu z citróna. Zmes v žiadnom prípade nesmie byť vodnatá. Nechajte vychladnúť e následne sa môžete venovať príprave guliek.

Namočte si ruky, vezmite kúsok tekvicového cesta, rozmačkajte, naplňte plnkou (použite malú čajovú lyžičku) a uzatvorte. Ugúľajte v ruke, pomôžte si troškou vody, ak sa vám cesto lepí na ruky. Potom ako ste uguľkali všetky guľky, obaľte ich buď v prézloch alebo v hrubej múky, aby sa pri vyprážaní nerozpadli.

Vypražte a hneď jedzte. S jogurtovou omáčkou sú výborné.

No comments:

Post a Comment