Radosť z varenia a chuť zeleniny

Jednoduchá a rýchla kuchyňa nielen pre vegetariánov, ale pre všetkých, ktorí sa rozhodli urobiť niečo pre seba a svoje telo a hlavne chcú objaviť krásu a rôznorodosť chutí zeleniny.

Friday 30 May 2014

Rímske predjedlá

Rímska kuchyňa je známa nielen svojimi receptami s cestovinami ale aj predjedlami. Tými najtypickejšími sú dve jedlá, ktoré vždy odporúčam ľuďom, keď sa ma pýtajú, čo si majú dať v reštaurácii.

Nie sú to jedlá diétne, to teda nie :) - obidve sú vyprážané, ale keďže sa nejedná o obrovské porcie, ale skôr o jednohubky a tak vám ich vyskúšanie určite nepokazí postavu :)

Jedná sa o vyprážané ryžové guľky (ja viem - neznie to vábne, ale verte mi - ak si ich nedáte, neviete, o čo prichádzate) a vyprážané plnené cuketové kvety.


Obidve vám tu teraz predstavím.

Suppli, ako sa ryžové guľky nazývajú, sú originálom z regiónu Lazio ale pripravujú sa pod rôznymi variantami v celom Taliansku. Názov suppli, pochádza zo skomoleniny francúzskeho surprise, či talianskeho sorpresa - prekvapenie. A prečo prekvapenie? Pretože v strede guľky sa nachádza krásne roztopená mozzarella, ktoré suppli rozdeľuje na dve časti a ťahá sa ako telefónna šňúra. Preto sa tieto guľky nazývajú aj suppli al telefono.

Na suppli potrebujete deň vopred uvarenú ryžu - rizoto v paradajkovej omáčke, do ktorej môžete pridať aj napríklad sušené huby. Mňam. Do ryže pridajte maslo, strúhaný parmezán a vajce (podľa množstva).
Následne ryžu naberte na dlaň - navlhčenú, aby sa vám ryža z ruky dala aj odlepiť - roztrite a do stredu dajte kocku mozzarelly. Vytvorte z ryže guľku, ktorú obalíte v trojobale. Vyprázajte pri teplote 180 stupňov do zlata. Dajte pozor, aby ste ich nespálili. dajte odtiecč prebytočný olej a konzumujte. Pozor, aby ste sa nepopálili. vyprážané je vždy najlepšie konzumovať teplé.

Druým receptom sú vyprážané cuketové kvety. Môžete použiť aj kvety tekvíc. Na oboch rastlinách je ich vždy prebytok - len pozor, aby ste neobrali aj tie, ktoré sa nachádzajú na koncoch plodov (tekvíc, či cukiet) - tie sú nevhodné, a aby ste na každej rastlinke nechali ešte nejaké kvety.
Recept je jednoduchý a rýchly. Očistené kvety - jemne vyberte piestik, dajte pozor, aby sa vám kvet nerozpadol - je veľmi delikátny. Môžete ho aj naplniť mozzarello, či ančovičkami. Následne ho ponorte do cestíčka a vyprážajte v rastlinnom oleji.
Cestíčko si môžete pripraviť viacerými spôsobmi - môžete použiť buď pivo alebo studenú perlivú vodu, do ktorých ste primiešali soľ a toľko múky, aby ste vytvorili hustejšie cestíčko, ktoré sa vám prilepí na kvety a nestečie z nich. Vyprážajte v horúcom oleji, dajte stiecť prebytočný olej a ochutnajte. Určite pri jednom neostanete.

So šalátom sa jedná aj o chutný letný obedík.

p.s. cuketové kvety, ako som naznačila, sa od seba odlišujú na mužské a ženské: ženské sú tie ktoré majú už od začiatku na sebe plod a mužské len stopku. Tu je obrázok, aby ste si to vedeli predstaviť. Na vyprážanie sú vhodnejšie tie mužské kvety. Ženské sa zbierajú len v prípade, že chcete obmedziť množstvo plodov a zberané kvety musa mať plody veľmi mladé. V tom prípade sa vyprážajú aj plody spolu s kvetom.

No comments:

Post a Comment