Radosť z varenia a chuť zeleniny

Jednoduchá a rýchla kuchyňa nielen pre vegetariánov, ale pre všetkých, ktorí sa rozhodli urobiť niečo pre seba a svoje telo a hlavne chcú objaviť krásu a rôznorodosť chutí zeleniny.

Friday 2 May 2014

Kysnutá syrová torta

Táto slaná torta je typickým veľkonočným jedlom tu v Taliansku a konzumuje sa zvyčajne na raňajky.
Je kysnutá, takže jej príprava si vyžiada trochu viac času, ja si ju však zvyčajne zjednoduším tým, že použijem kuchynský robot. No a kysnutie je tiež proces, nad ktorým nemusím stáť. :)



Keďže je to typ torty a na pečenie je lepšie poznať presne prísady a ich množstvo, tak vám ich tu uvádzam:

300 g múky
1 vajce
60 g masla
100 g vody
100 g mlieka
cukor a soľ podľa potreby
mleté korenie (biele alebo čierne podľa chuti)
droždie - pol sáčku
strúhaný ovčí syr - pecorino alebo Hiadľovec

Všetky prísady až na soľ a syr dajte do kuchynského robota a premiešajte asi 10 minút. Cesto by malo byť relatívne tekuté. Následne ho premiestnite do misky, prikryte fóliou a dajte kysnúť do chladničky na 24 hodín.
Na druhý deň ho vyberte z chladničky, nechajte ohriať na bytovú teplotu a zapracujte/zamieste doň strúhaný syr, korenie a soľ. Syr môže byť jednak strúhaný a jednak nakrájaný na kúsky - na tento účel sa hodí aj naša parenica.

Následne dajte cesto do vymastenej form, v ktorej ho bduete piecť a dajte kysnúť na teplé miesto až kým nezdvojnásobí svoj objem. Predhrejte si rúru, vložte do nej formu a pečte asi 40 minút pri 150 stupňoch, následne pri 180 stupňoch ešte asi 20 minút. Posledných 20 minút chlebík-tortu vyberte z formy a nechajte dopiecť bez nej. To preto, aby sa vytvorila pekná kôrka aj po bokoch.

Pred konzumáciou odporúčam nechať vychladnúť - aj keď nám sa to ešte nepodarilo :) Vždy ju zjeme skôr.

No comments:

Post a Comment