Radosť z varenia a chuť zeleniny

Jednoduchá a rýchla kuchyňa nielen pre vegetariánov, ale pre všetkých, ktorí sa rozhodli urobiť niečo pre seba a svoje telo a hlavne chcú objaviť krásu a rôznorodosť chutí zeleniny.

Friday 2 May 2014

Rizoto s bôbom a žihľavou

Dozrieva nám konečne bôb na záhrade, avšak ešte stále nie v dostatočnom množstve, aby sa mohol stať tak povediac protagonistom pripravovaných jedál. Takže je potrebné ho s niečím zmiešať. V mojej zázračnej kuchárskej knižke som našla recept na toto rizoto s čerstvým bôbom a žihľavou.


Čerstvý bôb je najprv potrebné olúpať zo struku a následne ešte aj zo šupky, ktorá je horká - to je jediné náročné na tomto recepte. Ďalej to už ide ako v zime na saniach.

Na oleji alebo masle si poduste cibuľku, pridajte umytú žihľavu a duste, kým nezmäkne. Pridajte bôby a varte asi 10 minút. Teraz máte dve možnosti. Buď zmes vyberiete a ryžu opražíte v hrnci tak povediac nasucho, alebo ju vsypete do hrnca, kde máte žihľavu a dusíte spoločne. Každopádne počítajte so 70 gramami ryže na osobu. Duste a podlievajte vodou alebo vývarom, varte až do zmäknutia ryže. Tesne pred koncom prilejte trochu bieleho vína alebo marsaly a nechajte odpariť. Odstavte, primiešajte trošku masielka a strúhaný parmezán - Hiadlovec a nechajte postáť. Rizoto si pred podávaním musí oddýchnuť.

Podávajte s belym vínom.

No comments:

Post a Comment