Radosť z varenia a chuť zeleniny

Jednoduchá a rýchla kuchyňa nielen pre vegetariánov, ale pre všetkých, ktorí sa rozhodli urobiť niečo pre seba a svoje telo a hlavne chcú objaviť krásu a rôznorodosť chutí zeleniny.

Friday 2 May 2014

Tartufone - alebo kysnutá čokotorta

Tartufone je pre zmenu kysnutá sladká torta - panettone, typická na Vianoce, ktorá je plnená lahodným čokoládovým krémom. Recept je až prekvapivo jednoduchý, kysnutie prebieha aj bez vašej asistencie a čokoládový krém, ktorým je plnená je jednoducho výborný - odporúčam vylízať misku :). Hoci sa dá v obchode kúpiť, môžete sa zabaviť tým, že si ju pripravíte doma a prekvapíte rodinu - hlavne deti.


Pečenie bez presných prísad nieje pečenie, takže tu sú:

torta: 400 g múky
         20 g droždia (pol sáčku alebo kocky)
         180 g teplého mlieka
         180 g cukru
         130 g masla
         30 g medu
         2 vajcia
         štipka soli

Čokoplnka: 250 ml mlieka
                    25 g kakaa
                    25 g zemiakového škrobu
                    60 g cukru
                    rum (ak chcete)

Čokopoleva - nedávam recept, pretože každá gazdinka má ten svoj obľúbený a osvedčený. AK však predsa nieje - tu je ten môj: 20 g masla
                                          150 g čokolády


Pripravte si cesto: v letnom mlieku rozpustite časť cukru a med a dorždie - nechajte asi 10 minút pracovať kvások. V miske zmiešajte ostatné prísady - maslo musí mať izbovú teplotu, netopte ho. Následne primiešajte kvások a energicky zamieste asi 15 minút. Cesto bude relatívne tekuté - takže pracujte vareškou. Následne cesto premiestnite do vymastenej formy a nechajte kysnúť, kým nezdvojnásobí svoj objem.

Medzičasom si pripravte plnku a polevu. polevu jednoducho vo vodnom kúpeli rozpustite. Na plnku si v miske zmiešajte sypké ingrediencie, násldne primiešajte habarkou mlieko, aby nevznikli hrudky. Všetko spoločne dajte zohriať na sporák a pomaly varte až do zhustnutia. Nechajte vychladnúť a naplňte ním cukrárenské vrecko alebo striekačku na zdobenie koláčov.

 Predhrejte rúru na 180 stupňov a dajte piecť na asi 30-40 minút. Vyberte a nechajte vychladnúť. Na striekačku založte zobáčik, ktorým sa bude dať prepichnúť cesto a ním plňte tortu čokoládovou plnkou.

Následne ju ešte pokryte polevou a nechajte stvrdnúť - ak vydržíte čakať tak dlho.




No comments:

Post a Comment