Radosť z varenia a chuť zeleniny

Jednoduchá a rýchla kuchyňa nielen pre vegetariánov, ale pre všetkých, ktorí sa rozhodli urobiť niečo pre seba a svoje telo a hlavne chcú objaviť krásu a rôznorodosť chutí zeleniny.

Monday 14 April 2014

Fainé alebo cícerová torta

Fainé je pochúťka, ktorú v celom Stredomorí rozšírili Janovčania. Vyrába sa jednoducho z vody, oleja, soli a cícerovej múky - čiže ingrediencií, ktoré nikdy nechýbajú v žiadnej špajzi. Ani tej našej.


Prvýkrát sme ho ochutnali v Alghere, kde nám priniesli tento chutný koláč, dochutený cibuľou, alebo klobásou, syrom, nakrájaný na menšie kúsky a ešte horúci priamo z rúry. Vrhli sme sa naň a veru môžem vás ubezpečiť, že po chvíli z neho nič neostalo - aj keď sme už boli plní z pizze.


Príprava je nadmieru jednoduchá: jediná náročnejšia vec, je nájsť v supermarketoch cícerovú múku, ale myslím si, že v predajniach so zdravou výživou y to nemal byť žiadny problém.

Na formu s priemerom cca 25 cm potrebujete 200 g cícerovej múky, ktoré zmiešate s pol litrom vody, aby nevznikli hrudky. Nechajte odstáť asi 3-4 hodiny prikryté ale mimo chladničky. Niektorí odporúčajú vložiť do cesta aj vetvičku rozmarínu - pre chuť. Po uplynutí času pridajte soľ a olej. Premiešajte, vlejte do formy a dajte piecť do predhriatej rúry na maximum najmenej na pol hodinu. Cesto zvrchu musí byť chrumkavé ale vnútri vláčne.

Pred podávaním odporúčam posypať mletým korením a pokvapkať citrónovou šťavou.

Môžete si samozrejme fainé aj obložiť: najčastejšie sa používajú ako oblohy (osve nie spolu): cibuľa, klobása, syr.

Vyskúšate?

No comments:

Post a Comment