Radosť z varenia a chuť zeleniny

Jednoduchá a rýchla kuchyňa nielen pre vegetariánov, ale pre všetkých, ktorí sa rozhodli urobiť niečo pre seba a svoje telo a hlavne chcú objaviť krásu a rôznorodosť chutí zeleniny.

Monday 14 April 2014

Polievka so šošovicou a mangoldom

Z nejakého dôvodu som začala listovať kuchársku knihu zabudnutých receptov Eolských ostrovov. Eolské ostrovy sú súostrovie vulkanického pôvodu nachádzajúce sa severne od Sicílie.

Zaujímavé je, že hoci sa jedná o nehostinné vulkanické pôdy - tieto ostrovy boli až do nedávnych čias potravinovo úplne sebestačné.
Na terasách sa pestovali rôzne druhy strukovín, zemiaky, paradajky, baklažány, tekvica, ovocné stromy tam rastú jedna radosť, poľných rastlín ako napríklad mangold je tam tiež hojnosť a ľudia chovali aj domáce zvieratá, či poľovali na králiky. Čo nemali jedni, to dostali od druhých a chlieb piekli na striedačku, tak aby bol vždy čerstvý a aby ho mali všetci. Chlieb mali nielen čerstvý ale aj ten dvakrát pečený - pan biscottato - na uskladnenie, ktorý sa stal základom mnohých ostrovných receptov.
Začala som touto vynikajúcou polievkou.

Vopred si namočte šošovicu - ja som si ju vybrala, lebo nepotrebujem, aby sa varila extremne dlho ako napríklad cícer či fazuľa.
V hrnci si na oleji poduste cibuľku, pridajte jeden kus tekvice nakrájaný na kúsky, namočenú šošovicu a bobkový list. Mierne podlejte a varte asi 15-20 minút. Následne vyberte bobkový list a pridajte mangold nakrájanú na kúsky - stonky aj listy. Varte asi ešte 10 minút. Dochuťte soľou a ako bylinku použite čerstvú alebo súšenú mätu. Na zahustenie polievky ostrovanie používajú buď cestoviny, alebo ryžu, alebo práve ten sušený chlieb, ktorý my môžeme nahradiť hriankou. V každom prípade je polievka na tanieri pokvapkaná pár kvapkami olivového oleja. A je naozaj vynikajúca.

No comments:

Post a Comment