Tak som raz na obed spravila knedličky s hubovou omáčkou.
Potrebujete starší chlieb, vajko, mlieko, vodu, soľ, pór, maslo, korenie, syr. Namiesto póru alebo spoločne s ním, môžete použiť aj inú zeleninu. Ak ste mäsožraví, tak ich skúste obzvláštniť trškou opečenej slaninky, alebo šunky. ja som Tentokrát som použila jednak pór a jednak zvyšky z dusenej brokolice, ktorá mi zostala z predchádzajúceho dňa. Tento recept je vhodný aj na zničenie chladničkových zásob. :)
Vodu zmiešajte s mliekom a nechajte v nej napučať starší chlieb nakrájaný na kocky. Nesmie to byť veľmi vodnaté, pretože chlieb nebudeme žmýkať, prišli by sme tak o chuť. Po pol hodine, zmiešame s vajkom, soľou, korením, strúhaným syrom a duseným pórom. Zmiešame a snažíme sa v rukách vytvarovať guľky, ktoré sa samozrejme nesmú rozpadávať. Ak sa rozpadávajú, pridajte trochu múky a ak sú primäkké, pridajte strúhanku. Vyformované guľky obaľte v múke a uvarte vo vriacej vode.
Vodu zmiešajte s mliekom a nechajte v nej napučať starší chlieb nakrájaný na kocky. Nesmie to byť veľmi vodnaté, pretože chlieb nebudeme žmýkať, prišli by sme tak o chuť. Po pol hodine, zmiešame s vajkom, soľou, korením, strúhaným syrom a duseným pórom. Zmiešame a snažíme sa v rukách vytvarovať guľky, ktoré sa samozrejme nesmú rozpadávať. Ak sa rozpadávajú, pridajte trochu múky a ak sú primäkké, pridajte strúhanku. Vyformované guľky obaľte v múke a uvarte vo vriacej vode.
Medzitým si pripravte hubovú omáčku: na masle osmažte trošku cesnaku a akonáhle budete cítiť vôňu cesnaku, pridajte nakrájané šampióny, namočené hríby (ktoré dodajú chuť) a poduste. Asi po piatich minútach pridajte smotanu a napríklad nakrájanú pažítku. Povarte, dochuťte a pridajte uvarené knedličky. Odstavte a podávajte.
Pri podávaní myslite nato, že nasýtia veľmi rýchlo - stačia 3 na osobu... :)
Pokiaľ vám ešte zostali uvarené knedličky, tak ako mne, a máte aj zvyšky vývaru z nedeľného obeda, pripravte si knedličky vo vývare. Máte dve možnosti: buď knedličky uvaríte priamo vo vývare, alebo ich už uvarené vložíte do zohriateho vývaru. Ja som pripravila kačací vývar a musím sa vám priznať, bolo to skvelé.
No comments:
Post a Comment