Radosť z varenia a chuť zeleniny

Jednoduchá a rýchla kuchyňa nielen pre vegetariánov, ale pre všetkých, ktorí sa rozhodli urobiť niečo pre seba a svoje telo a hlavne chcú objaviť krásu a rôznorodosť chutí zeleniny.

Thursday, 20 November 2014

Niečo o čakanke

Čakanka obyčajná

Čakanka obyčajná
Latinsky: Cichorium intybus
Ľudovo: korenie svätého Petra, modrý kvet, kávová zelina, čekanka, chicory, zichorie
Čeľaď: čakankovité
Trváca bylina 20 - 120 cm, má také krásne sýtomodré kvety, že ich na lúke nemožno prehliadnuť. Byľ je rozkonárená, listy kopijovité.

Výskyt

Čakanku pestovali už starí Egypťania, vážili si ju ako šalátovú zeleninu, no dobrú povesť mala aj v lekárstve. Dnes je rozšírená aj v našich končinách, nájdeme ju rásť aj popri cestách, na suchších pasienkoch a medziach.

Časti, ktoré sa zbierajú

Zbierame koreň alebo kvitnúcu vňať, prípadne len kvety. Koreň zbierame spravidla v jeseni. Sušíme prirodzeným teplom. Okrem toho sa dajú zbierať aj listy, ktoré sa používajú ako mladé do šalátov a nesškôr, kvôli ich horkosti sa sparia a dusia na oleji s cesnakom a používajú do rôznych receptov.

Fakt, že čakanka má liečivé účinky je dokázaný a môžete ho konzultovať napríklad tu. Podporuje trávenie, osoží pri chorobách pečene a žlčníka, pri nervovej únave z prepracovanosti, napomáha látkovej premene. Koreň sa uplatňuje pri liečbe cukrovky.

Naproti tomu, ja používam čakanku do mnohých receptov jednak jednoducho pripravenú len na oleji, či ako slanú tortu. alebo ako posledne fritované guľky

Z kultivovaných druhov čakanky  sa dajú pripraviť ďalšie chutné recepty, ja som urobila napríklad rizoto s gorgonzolou a čakankou
Nezabudnite, že kultivovaná čakanka má dve farebné varianty : bielu a červenú.

No comments:

Post a Comment