Radosť z varenia a chuť zeleniny

Jednoduchá a rýchla kuchyňa nielen pre vegetariánov, ale pre všetkých, ktorí sa rozhodli urobiť niečo pre seba a svoje telo a hlavne chcú objaviť krásu a rôznorodosť chutí zeleniny.

Monday 13 May 2013

Kuskus s artičokmi, hrachom a humusom

Zase hrach. Nečudujte sa, veď som hovorila, že na jar je ho naozaj požehnane.  A veru hej.
Tak sme všera na večeru vykúzlili toto ľahké, sťaby šalátové jedlo.

Pre dve osoby potrebujete 180 g kuskusu (ak máte instantný, tak je za 5 minút hotový), ktorý jemne opražíte na panvici a podlejete vodou. Ak sa voda odparí
a kuskus ešte nieje hotový, prilejte ďalšiu a varte prikryté. Na záver dosoľte. Trvá to celé asi 20 minút, akurát dosť času, aby ste pripravili zeleninovú panvicu.
Na oleji poduste akúkoľvek zeleninu máte v obľube: ja som pripravila artičoky a keď boli mäkké pridala som hrach a mrkvu, pretože ich nemám rada rozvarené, ale len prihriate. Môžete pridať aj strukoviny ako napríklad fazuľu, bôb, či cícer, len nie priveľa vecí naraz, lebo sa jednotlivé chute stratia. Dochuťte soľou, sušenou mätou, chili papričkami, kurkumou a nasucho na panvici opražte koriander a rímsku rascu, ktoré v mažiariku roztlčiete a pridáte ku kuskusu. Uvidíte ako opečenie  rozvinie neuveriteľnú chuť týchto orientálnych korenín. Ešte pridajte kuskus, premiešajte a môžete podávať.
My sme toto jedlo podávali včera aj s humusom, čo vlastne nieje nič iné, iba rozmixovaný uvarený cícer s cesnakom, jogurtom (prosím nedosladeným, nie ako sa podarilo kúpiť naposledy mne. Veď ale kto to mohol očakávať, že do jogurtu pridajú cukor?), soľou a sezamovým olejom. Ak nemáte olej, kľudne použite aj sezamové semiačka znovu opečené na panvici :).

A dobrú chuť!


No comments:

Post a Comment