Radosť z varenia a chuť zeleniny

Jednoduchá a rýchla kuchyňa nielen pre vegetariánov, ale pre všetkých, ktorí sa rozhodli urobiť niečo pre seba a svoje telo a hlavne chcú objaviť krásu a rôznorodosť chutí zeleniny.

Friday, 7 June 2013

Cuketové burgery

Cuketa je typicky jarno-letná plodina, ktorej sa momentálne v mojej záhrade darí jedna radosť. A tak sa mi počas tohto týždňa podarilo zozbierať niekoľko receptov, z ktorých jeden je lepší ako druhý. Nevyžadujú si veľa námahy a výsledok je ako vždy zaručený.

Prvým receptom sú cuketové burgery, ktoré je skvelé pripraviť, ak sa vám tak ako mne podarilo, alebo podarí, prešvihnúť čas zberu. Cukety totižto majú byť svetlo zelené, hrubé ako detské zápästie a dlhé asi 20 cm. Ak sú väčšie, ešte vždy sa dajú použiť na viacero spôsobov. A jedným z nich sú práve tieto burgery.


Že sa vám páčia?? No, aj mne :)
Tu je recept. Potrebujete:
  • 200 gr cukiet (asi 3)
  • 70 gr staršieho chleba nasekaného nadrobno
  • trochu mlieka
  • 1 vajce
  • 4 PL strúhaného parmezánu
  • olivový olej
  • cesnak, soľ a korenie. A na obalenie: múku a prézle v rovnakom množstve.
Zohrejte panvicu s olejom a kúskom cesnaku, keď začnete cítiť jeho vôňu, vyberte ho, aby sa nespálil, nezhorkol a tak nezničil chuť cukiet. Pridajte cukety, ktoré ste nakrájali na kocky. Poduste. V troche mlieka namočte chlieb a vyžmýkajte ho. V miske zmiešajte chlieb, podusené cukety, vajce, parmezán, soľ, korenie. Premiešajte a vytvorte cesto, ktoré nieje veľmi ťažké, ale dajú sa z neho formovať burgery, ktoré sa nerozpadnú.  Ak je cesto primäkké, pridajte prézle. Ak nie, mlieko.

Vytvarujte guľky, ktoré sploštíte v dlani a obaľte v múke zmiešanej s rovnakým množstvom prézlov. Odložte asi na 20 minút do chladničky, aby spevneli a nerozpadli sa. Vypražte a môžete podávať so šalátom, či jogurtovou omáčkou.

Ideme si sadnúť na terasu a dáme si biele suché vínko, čo vy nato?









No comments:

Post a Comment