Radosť z varenia a chuť zeleniny

Jednoduchá a rýchla kuchyňa nielen pre vegetariánov, ale pre všetkých, ktorí sa rozhodli urobiť niečo pre seba a svoje telo a hlavne chcú objaviť krásu a rôznorodosť chutí zeleniny.

Sunday 6 January 2013

Cestoviny s brokolicou a pórom

Podľa ingrediencií v mojich receptoch ste už asi všetci pochopili, že tu v Ríme je práve sezóna tak brokolíc ako aj pórov. A keďže obidve mi pekne rastú v záhrade, bola by škoda čerstvú zeleninu nevyužiť, nie??
Rovnako aj dnešné slniečko priam pozývalo na krásny obed na terase, tak prečo mu nevyhovieť??
Na cestoviny potrebujete pre dve osoby: 250 g celozrnnej múky, soľ, jedno vajce a vodu podľa potreby.
Zmiešajte základné ingrediencie a pridávajte vodu podľa potreby. Mali by ste vytvoriť hladké elastické cesto, ktoré musí aspoň pol hodinu odpočívať prikryté.
Na omáčku si pripravte podľa počtu osôb dusenú zeleninu, nakrájaný pór, cesnak, olej, soľ. Na panvici si na oleji speňte cesnak a pridajte pór a brokolicu, duste kým pór nieje mäkký, vypnite a nechajte, aby sa zmiešali arómy.
Na pracovnej ploche vyvaľkajte cesto na dlhé pásy s priemerom asi 1 cm. Nakrájajte na kocky. Teraz máte dve možnosti: jednou je, že jednoducho na tieto gnocchi otlačíte zuby vidličky, druhou zložitejšou je, že vezmete každú kocku a vytvarujete z nej dvomi do nej vloženými prstami mušličku. Musíte kocku prstami potiahnuť po podložke, ona sa ohne sama - a v tomto tvare lepšie berie omáčku.



Do vriacej a osolenej vody vhodíme cestoviny a necháme variť 10 minút. Potom vyberieme, vložíme do panvice s omáčkou a prehrejeme. Na záver posypeme strúhaným syrom a môžeme servírovať.

P.S. Cestoviny s vajkom sú vždy tvrdšie. Ak ich chcete mäkšie pridajte varený zemiak, v tomto prípade vytvoríte takzvané gnocchi, ktorá sú mäkšie ale variť sa musia medzi 5 až 10 minútami.



No comments:

Post a Comment