Radosť z varenia a chuť zeleniny

Jednoduchá a rýchla kuchyňa nielen pre vegetariánov, ale pre všetkých, ktorí sa rozhodli urobiť niečo pre seba a svoje telo a hlavne chcú objaviť krásu a rôznorodosť chutí zeleniny.

Thursday 31 January 2013

Placky plnené tekvicou a okrúhlicou

Ahojte. Pri čítaní tohto názvu vás asi ako prvé napadne otázka: a čo to tá okrúhlica vlastne je??
Okrúhlica patrí dnes medzi takmer neznáme zeleniny, hoci sa kedysi hojne pestovala aj u nás. Jej latinský názov je Brassica rapa L. var. esculenta DC a český sa volá vodnica. 
Použitie k príprave jedál je podobné ako pri kalerábe. Chutné sú z nej šaláty a prívarky.
Konzumnou časťou je buľva a listy. Jej tvar je guľovitý, oválny alebo sploštený. Dužina okrúhlice môže byť biela alebo žltá. Pokožka v hornej časti buľvy býva zelená, červená, fialová alebo bronzová. Spodná časť buľvy je najčastejšie biela až žltá, ale aj čierna. Najväčšiu tvarovú a farebnú pestrosť okrúhlice predstavuje francúzsky sortiment.

( Na obrázku sú to tie listy pod pórom :))

 Listy sa po obratí umyjú a sparia vo vriacej vode, aby sa tratila ich trpká chuť. Následne ich prehrejete na panvici s olivovým olejom, cesnakom a chili. Už takto sú vhodné na konzumáciu napríklad ako prílohy k mäsu. A ja z nich robím slané torty, náplne do žemlí a podobne.

Tak ako tomu bolo dnes, teda vlastne včera, keď som večer pripravovala dnešný obed do roboty.
Placky si môžete kúpiť (napríklad taký pita chlieb nieje na zahodenie) alebo urobiť ako ja. Recept je jednoduchý:  na 4 placky zmiešate 500 g múky, 10 g soli, 75 g tuku alebo oleja, 2 g bikarbonátu a toľko vody, kým nevymiesite hladké cesto, ktoré necháte odpočinúť. 
Medzičasom si pripravíte plnky. Tú s okrúhlicou už poznáte. No a tekvicová nieje o nič zložitejšia: očistenú tekvicu osmažíte do mäkka na oleji spolu so šalviou. Pridajte tršku vody a soli a je to. 
Cesto rozdeľte na 4 časti, každú na pomúčenej doske vyvaľkajte na kruh s priemerom asi 25 cm. Predhrejte si okrúhlu panvicu s rovnakým priemerom, nepoužívajte olej, v ceste je tuku dosť. Dajte do panvice placku, jednu polovicu naplňte jednou z dvoch plniek, pridajte syr podľa ľubovôle, prekryte druhou polkou a pečte, kým nieje dozlatista upečená. Obráťte na druhú stranu a nezabudnite aj na hranu. Hotovo. Rovnako pokračujte aj pri výrobe ostatných placiek. 
A bolo to :)
Čo vy nato??

No comments:

Post a Comment