Radosť z varenia a chuť zeleniny

Jednoduchá a rýchla kuchyňa nielen pre vegetariánov, ale pre všetkých, ktorí sa rozhodli urobiť niečo pre seba a svoje telo a hlavne chcú objaviť krásu a rôznorodosť chutí zeleniny.

Friday 11 January 2013

Minestróne - hustá fazuľová polievka

Počas dlhých zimných večerov nepoznám nič lepšie na večeru ako tieto typicky talianske husté polievky, ktoré sa nazývajú minestróne. Najlepšie je keď ju pripravíte deň vopred - je ako guláš :) - odstáta je najlepšia.
Cez noc si namočte 100 g fazule pre 2 osoby. Potom ich dajte variť do tlakového hrnca spoločne s bobkovým listom asi tak na 30 minút. Vody vlejte len asi 2 cm nad okraj fazule. Vypnite, otvorte a skontrolujte, či sú fazule uvarené. Ak nie, teraz môžete osoliť a dajte znovu variť. V hrnci si na oleji speňte cibuľku, mrkvu a zeler nakrájané nadrobno. Nechajte uvariť do polomäkka, potom prilejte asi 1 dcl paradajkového pretlaku, rozmarín a nechajte variť asi 10 minút. Potom pridajte uvarenú fazuľku, nemusíte ani zlievať, jej pridaním sa Vám v hrnci vytvorí krásna hustá kaša. Dajte spoločne variť na ďalších 10 minút, aby sa spojili chute. Ak chcete môžete pridať aj ďalšie bylinky, či chili. Ak chcete polievku ešte niečím obzvláštniť, môžete spoločne s fazuľou do nej pridať aj napríklad brokolicu, či kel.
Hotovo. Pred podávaním ozdobte olejom, resp. pridajte opražený na kocky nakrájaný chlieb.




3 comments:

  1. Tak pekne od zaciatku:
    ...pre všetkých, ktorý sa rozhodli urobiť...
    Ktorí je s mäkkým "i" !!!
    Minestrone NIE je fazulová polievka

    ReplyDelete
  2. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dakujem za komentar. Polievka nazyvana u nas minestrone je v Taliansku odlisna nielen od regionu k regionu, ale hlavne od rodiny k rodine. Jedinym jej spolocnym menovatelom je fakt, ze su to huste polievky - aj lyzica v nich stoji. Ja osobne ich mam rada so strukovinami a mnohymi druhmi zeleniny, pretoze tak sa jedna o plnohodnotne jedlo a netreba uz k nemu konzumovat nic ine.

      Delete