Radosť z varenia a chuť zeleniny

Jednoduchá a rýchla kuchyňa nielen pre vegetariánov, ale pre všetkých, ktorí sa rozhodli urobiť niečo pre seba a svoje telo a hlavne chcú objaviť krásu a rôznorodosť chutí zeleniny.

Saturday 12 January 2013

Špenátové cestoviny s hubovou omáčkou

Ako vždy mi zostalo z dusenej zeleniny, resp. zo žihľavy či špenátu. Ak Vám zostalo len za hrsť, tak jedným z najlepších spôsobov ako zeleninu zužitkovať je vyrobiť si domáce zelené cestoviny s omáčkou.
Potrebujete dusenú a vyžmýkanú zeleninu (žihľavu alebo špenát - hlavne vyžmýkanú, lebo inak to nevymiesite) - asi 100 g, 2 vajcia, soľ a toľko múky koľko cesto popije (cca. 250 gramov a viac). Múku pridávajte postupne, pretože cesto bude piť nerovnomerne. Musíte ho vymiesiť elastické, ale keďže má prídavok zeleniny, nikdy nebude tak pekne hladné ako bez nej a hlavne bude mäkšie čokoľvek by ste robili.
Takže ho dobre vymieste a nechajte odpočívať minimálne pol hodinu.

Medzičasom si pripravíme omáčku z cesnaku, oleja, nakrájaných húb (mrazených či sušených), do ktorých pridáme aj trošku muškátového oriešku, soli a smotany, resp. mlieka.

Cesto vytiahneme z chladničky, rozvaľkáme (používam strojček na cestoviny - verte mi, niet nič lepšieho - hm, teda okrem manžela, ktorému by sa chcelo vaľkať cesto). Ak sa nám cesto lepí, hojne ho posypeme múkou. Zrolujeme a nakrájame na hrubé pásiky - papardelle.

V hrnci sme si nechali zovrieť vodu, osolili a vhodíme dnu cestoviny. Po dvoch minútach ich môžeme vytiahnuť, dáme do panvice s omáčkou, prehrejeme a podávame posypané strúhaným syrom.
S pohárom bieleho vína a trochou bieleho chleba je to mňamka.


No comments:

Post a Comment