Radosť z varenia a chuť zeleniny

Jednoduchá a rýchla kuchyňa nielen pre vegetariánov, ale pre všetkých, ktorí sa rozhodli urobiť niečo pre seba a svoje telo a hlavne chcú objaviť krásu a rôznorodosť chutí zeleniny.

Friday 11 January 2013

Ravazzate

Ravazzate sú typická sicílska pochúťka, ktorú si môžete kúpiť všade na uliciach a sicílčania ju exportovali aj za hranice svojho ostrova. Tak sa dostala aj k nám do Ríma a odkedy sme ich ochutnali, nemôžeme sa ich nabažiť. Doslova.
Vlastne sa jedná o kysnuté cesto pripravované s mliekom a nie s vodou a plnené rôznymi slanými plnkami: dusenou brokolicou, ragú, párkom, baklažánom - záleží len na Vašej fantázii.
Pri príprave tohto jedla potrebujete vlastne iba veľa trpezlivosti, lebo kysnutie opakujeme dvakrát.
Na cesto pre dve osoby (výjdu Vám 4 bochníky), potrebujete:
200 g múky, 1 dcl mlieka,  20 g masla, 20 g cukru, štipku soli, pol droždia, 1 vajko a sezamové semiačka na posypanie. Podľa toho ako ste zvyknutí pripravte kvások, zamieste a nechajte kysnúť asi 3 hodiny. Za ten čas si pripravte náplne, ktoré ako som už napísala sú podľa Vašej fantázie. Po uplynutom čase, vyberte cesto, rozdeľte na koľko častí chcete, rozvaľkajte, naplňte a zaviňte, resp. urobte šatôčku. Poukladajte na plech a nechajte znovu asi 40 minút nakysnúť (osvedčene jednoducho predhrejte rúru na 50 stupňov, vypnite a vložte plech dnu). Po 40 minútach vyberte potrite rozhabarkovaným vajkom, posypte sezamom a dajte piecť do predhriatej rúry na 50 minút pri 180 stupňoch.

Výsledkom určite prekvapíte rodinu či priateľov.



No comments:

Post a Comment