Radosť z varenia a chuť zeleniny

Jednoduchá a rýchla kuchyňa nielen pre vegetariánov, ale pre všetkých, ktorí sa rozhodli urobiť niečo pre seba a svoje telo a hlavne chcú objaviť krásu a rôznorodosť chutí zeleniny.

Thursday 3 January 2013

Plnená tekvička

Tohto roku sa nám na záhrade urodilo veľa tekvíc a tekvičiek. Skladujú sa veľmi dobre a hlavne jednoducho, stačí ich obrať až keď je stopka, ktorá ich spája s materskou rastlinou, úplne suchá.
A keďže som na večeru pozvala pár priateľov, tak som sa rozhodla pripraviť tento jednoduchý a veľmi chutný pokrm, ktorý je veľmi vhodný hlavne v povianočnom čase.
Pýtate sa prečo? Nuž určite nie preto, že by bol diétny, to určite nie. Skôr je vlastne použitím všetkého, čo nám po sviatkoch v chladničke zostalo.
Takže ako prvé si pripravíme malé tekvičky, ktoré umyjeme a vydlabeme. Semienka si necháme a neskôr nasucho opražíme na panvici -k večernej televízii sú lepšie ako čipsy!!
A na druhej strane vytiahneme z chladničky všetko, čoho sa chceme zbaviť a nejaký spôsobom zužitkovať: dusené mäso, syry, dusená zelenina, starý chlieb, mlieko, smotana... len nie zemiakový šalát :)

Ako základ nám poslúži mlieko zmiešané so smotanou, strúhaným syrom, nivou. Ak chceme pripraviť rôzne náplne, tak si toto môžeme rozdeliť do niekoľkých misiek a pridávať podľa ľubovôle mäso, zeleninu, len zeleninu.. ak sa nám plnka zdá byť pritekutá pridáme trošku staršieho chleba nakrájaného na kocky, alebo prézle. Dochutíme bylinkami, soľou a korením. Vlejeme do vydlabaných tekvičiek, prikryjeme pokrievkou z tekvice, dáme na plech a pečieme. A toto je práve tá najhoršia časť - kým tekvica na panvici sa urobí veľmi ale naozaj veľmi rýchlo - v rúre to trvá celú večnosť, pričom ako vždy záleží od veľkosti tekvice. Pri týchto malinkých jednoporciových sa to pohybuje medzi 1,5 a 2 hodinami.

Následne ich vyberte z rúry a nechajte trošku vychladnúť, nechcete predsa papať horúcu kašu. Na podávanie máte dve možnosti: buď pekne vyberiete plnku z tekvice a naaranžujete ju na tanieri spolu s opečenými krajcami chleba alebo, tak ako ja, naservírujete celú tekvicu na tanieri a vaši hostia sa budú čudovať, prečo im podávate neupravenú zeleninu. No a potom sa budú aj zalizovať a zapíjať bielym suchým vínkom.

Pekná vec na tomto recepte je, že samozrejme nezjete celú plnku..teda plnku asi áno, ale zostane Vám veľa z dusenej tekvice. No a práve tú môžete následne použiť v najrôznejších receptoch - na slanú tortu, plnku do raviol či pirôh, omáčku na cestoviny, polievku - len ju vždy musíte ešte náležite ochutiť. A ide sa nato....

No comments:

Post a Comment